Хасково

За безводие по селата сигнализираха Асоциацията по ВиК – Хасково

Проблеми с водоснабдяването в редица села в региона са били обсъдени на днешното общо събрание на Асоциацията по ВиК – Хасково, водено от областния управител Катя Панева, съобщават от областната администрация.

Заместник-кметът на община Харманли Валентина Димулска е акцентирала върху проблеми с водоснабдяването в града и село Поляново. Панева е посочила, че е запозната с проблема, който касае три общини – Харманли, Симеоновград и Хасково, на чиито територии са селата Поляново, Брягово, Александрово и Константиново. Сериозен е проблемът в Константиново, тъй като там през лятото дълго време няма питейна вода. „Потърсих и становището на специалисти от МРРБ и те заявиха, че на територията на съответната община, където са най-много аварии, трябва да започне проектирането и след това да се търси финансиране“, е обяснила областният управител.

Заседание„В Стамболово имаме проблем с наводняване на кладенци от река Арда, които снабдяват много населени места. Проблемът може да се задълбочи и да се стигне до заливане на трафопостове и ел. табла. Затова трябва да се вземат мерки“, е заявил заместник-кметът на Стамболово Ибрам Тахир. Вече са изпращани становища до ВиК и Басейнова дирекция.

На общото събрание е приета инвестиционната програма за 2022 г. на ВиК – Хасково. От присъстващите единствено е имало изразена позиция против от Общински съвет – Харманли, по становище на общински съветник, че не се влагат необходимите средства. Изложение на инвестиционната програма е направил главният инженер на ВиК – Хасково Никола Каракехайов. Заложените в нея средства за отделните общини за 2022 г. са 892 000 лева, като за доставяне на вода са предвидени 768 000 лева, за отвеждане на отпадни води – 42 000 лева, за пречистване – 83 000 лева. Средствата са разпределени пропорционално на процентите на общините, които участват в Асоциацията. „Не е възможно с тези малки средства да се направят всички необходими ремонти по мрежата. В момента обаче тече процедурата по Регионалните прединвестиционни проучвания, за да има възможност да се използват и европейски средства“, е коментирал Каракехайов.

„Надявам се, че кметовете участват активно при изготвянето на тези прединвестиционни проучвания. Ситуацията е трудна към момента, но трябва да направим всичко възможно, за да намалим загубите на вода по мрежата“, е посочила Катя Панева. На срещата са били засегнати и други проблеми, като потенциалната възможност за алтернативно водоснабдяване на Хасково и асфалтирането на дупки след ВиК аварии.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Димитровград
Димитровград
23.06.2022 17:13 17:13

Никола Каракехайов е 73 годишен, за какъв план говори.Цялото ВиК е
от пръднали любовчийки и бивши крадли върнати отново.

Антимангал
Антимангал
24.06.2022 15:32 15:32

Важното е в маалата да не спира безплатната вода за хайваните. Хората може и да нямат.

Back to top button