Регион

Изследваха за бяс колония прилепи в Маджарово

Екип от Института по биоразнообразие и екосистеми при БАН извърши преди дни летен мониторинг на колония от около 2 500 прилепа в Маджарово, съобщават от РИОСВ – Хасково.

Специалисти от екоинспекцията присъстваха на проверката, на която бяха взети проби за бяс при летящите бозайници. Според Закона за биологичното разнообразие именно РИОСВ е контролиращият орган, който съблюдава за спазването на нормите при улова и вземането на проби от прилепите, които са защитени вид от Закона за биологичното разнообразие.

ПрилепиЕкспертите следят под лупа ролята на пещеролюбивите видове прилепи в България като вектор и резервоар на европейските вируси на бяс. За целта те улавят бозайниците за снемането на морфометрични показатели, събиране на ниско инвазивни проби за генетичен кръвен анализ от крилната мембрана и уропатагиалната вена за целта на научното изследване.

ПрилепиВ Маджарово се намира една от големите колонии в региона, които обитават урбанизирани територии. Те са в изоставени сгради в населеното място. Строителни обекти, изградени от човека служат за алтернативни убежища за прилепите. Именно там Хелиана Дундарова от ИБЕИ-БАН, в присъствието на двама експерти от екоинспекцията в Хасково, взе пробите за анализ. Сред видовите прилепи, които обитават Маджарово и са обект на изследване, са Miniopterus schreibersii (Дългокрил прилеп), Myotis capaccinii (Дългопръст нощник) и Rhinolophus euryale (Южен подковонос).

От всички 35 вида прилепи в Европа, в България се срещат 33 вида, което ги прави уникални за биоразнообразието в страната ни. Всички видове от летящия бозайник са защитени от Закона за биологичното разнообразие и са включени в Споразумението за опазване на популациите от европейски прилепи EUROBATS.

ПрилепиМеждувременно главният експерт от РИОСВ – Хасково Владимир Трифонов е издържа с отличен тридневен обучителен курс за разследване на инциденти с диви животни. На него представители на екоминистерството, МВР, прокуратурата и Регионалната дирекция по горите обсъждаха как институциите да си взаимодействат по-ефективно при установяване на престъпления срещу дивите животни. Курсът се състоя в Тракийския университет в Стара Загора.

ПрилепиОсобен акцент в разискванията между представителите на различните институции бе как да се противодейства на хвърляните отровни примамки, предназначени за кучета и вълци, които често поразяват диви животни и са особена заплаха за биоразнообразието. Честа жертва на такъв вид посегателство са лешоядите в Източните Родопи, припомнят от РИОСВ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button