Любопитно

С 200 000 лв. финансират културни проекти в Хасково

С 200 000 лв. се финансират културни проекти през 2022 г., съобщиха на пресконференция в община Хасково.

Както Haskovo.info писа, на първия етап на кандидатстване за финансово подпомагане на местната култура от общо 67 проекта бяха одобрени 39 в направленията Читалища, Културни инициативи, Мобилност, Творчески стипендии на млади местни творци до 29 г. и Утвърдени и значими събития. „Тази програма е независима от Културния календар на общината и в нея участват местни творци, организации, частни лица и читалища, уточни заместник-кметът Мария Вълчева. Тя припомни, че през 2021 година по Програмата за подпомагане на местната култура бяха отпуснати 170 000 лева. През тази година сумата е завишена с 30 000 лева.

„Благодарение на подпомагането на местната култура през 2021 година са организирани редица творчески прояви и събития като фестивалите „Вълшебен свят“, „Хайдушка софра“, Международния конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“, припомни началникът на отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ Йорданка Иванова. С помощта на кметството през миналата година са издадени 11 печатни издания – „Родопско утро“, стихосбирки, книги с рисунки и стихове. Финансирано е издаването на Историята на храм „Свети Архангел Михаил“, историческото изследване на д-р Веселина Узунова „Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци“, История на Криво поле на Тянко Вълчинов и др. Организирани са спектакли на Театър „Дани и Деси“, на балетните формации „Тангра“ и „Рона“, концерт на ансамбъл „Хасково“, фолклорните събори „Орловски напеви“, „С песните на Тодор Кожухаров“, рок-фест за авторска музика „KosherARockStage“, финансирани са документални филми, диск с музика, тематични изложби и др.

Бюджетът само за направление Културни инициативи за тази година е 55% от общата сума, или 110 000 лв. Тук обаче са подадени 43 проекта за 241 000 лв. В крайна сметка комисия е одобрила 19. Общата сума, с която са финансирани одобрените на първия етап проекти, е 105 323 лева.

ЕТ „Инвиктус Славян Костов“ – Хасково предвижда заснемане на арт-филм с приоритет въздушна видеография, който включва и обучение на три поколения фотографи за снимане с техника за въздушно заснемане и създаване на въздушна творческа работилница.

НЧ „Отец Паисий1925“ в село Войводово ще организира Празник на плодородието – празник на три етноса, музей на етносите и ден на етническата мода. НЧ „Тракия2008“ в Хасково е одобрено за издаване на книгата „Традиционни хора от Хасково“ с автор Иван Иванов – гл. хореограф на ПТАНПТ „Китна Тракия“.

НЧ „Пейо Яворов1982“ в Хасково е планирало поредица от събития по повод 40 години от основаването на книжовното средище. Театър „Дани и Деси“ е следващият проект, който е много обичан и харесван от децата. Гражданско сдружение „Родопско утро“ – Хасково ще издаде петия си юбилеен брой на сборник за литературни творби на творци от Хасково и областта на Източните Родопи. ПФТA „Хасково“ празнува 45 години от създаването си през 2022 година и организира Празничен спектакъл. Има проект за професионален запис на пет авторски песни и издаване на албум група „Хангар 42“.

Църковното настоятелство при храм „Св. Георги“ в Хасково и отец Димитър издават книга за възникването на градовете, селата и храмовете в Хасковска духовна околия. Книгата ще съдържа дигитални координати на всеки храм в духовната околия. КДК Хасково – премиери на книги, творчески срещи, концерти и др.

НЧ „Васил Левски“ в село Орлово – фолклорен събор „Орловски напеви“. НЧ „Иван Вазов“ – ансамбъл „Златна Тракия“ – 35 години от създаването на ансамбъла. НЧ „Светлина“ в село Въгларово е с проект от млади хора за млади хора – студенти от 10 университета ще гостуват на читалището, за да се запознаят с местната история. Сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ за втора година ще организира с подкрепата на община Хасково „KosherARockStage“ – рок-фест за авторска музика. Боян Гегов – проект за заснемане на документален филм „Усещане за вяра“, продължение на филма „Усещане за изкуство“.

ОНЧ „Заря-1858“, Хасково с проект „Компютрите мислят, чувстват, творят“ – проект между библиотеката на читалището, КШ “Вале“ и основни училища в града. Стефан Цирков е планирал театрален спектакъл „Времето бързаше“ по стихове на поета Симеон Стоянов. Сдружение спортен клуб „Рона“ – арт- работилница „Аз танцувам“ – двуседмична работилница с професионални преподаватели по танци. СНЦ “АлфаKриейтивTийм” – Национален поетичен конкурс „Майко моя, моя Богородице“ и съпътстващи дейности.

По направление „Читалища“ общата сума за финансиране на проекти е 34 000 лева, а постъпилите проекти са за 49 000 лева. За „Мобилност“ са постъпили 12 искания за финансиране, две не са одобрени. Общата сума в това перо е 26 000 лева. При „Утвърдените и значими събития“ финансиране получават фестивалите „Вълшебен свят“, „Хайдушка софра“ и „Каун фест“, който ще се проведе в рамките на дните на Хасково. Общата сума за тези събития е 26 000 лева.

Неразпределена сума по програма „Културни инициативи“ е 4 676 лв., за „Читалища“ – 5 318 лв., „Мобилност“ – 3 858 лв., „Творчески стипендии“ – 3 142 лв. По тези направления може да се кандидатства на втори етап до края на юли. Резултатите ще излязат до 20 август.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button