Регион

Димитровград e част от Мрежата на балканските градове

Димитровград стана пълноправен партньор на Мрежата на балканските градове В40, учредена през 2021 г. от кметовете на Истанбул, Белград, Атина, Сараево, Солун, Дубровник, Тирана, Скопие и други балкански градове от 11 държави, съобщават от общината.

По инициатива на НСОРБ в София се проведе форум на Мрежата на балканските градове В40 за разширяване на създадената през 2021 г. по инициатива на кмета на Голямата Истанбулска община Екрем Имамоглу организация. За встъпването в В40 на българските партньори в София пристигна кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който в момента оглавява организацията. Официален домакин на визитата бе кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Включването в организацията е израз на решимостта на общностите и техните лидери да предприемат важните стъпки с отговорност към бъдещето на региона. Проблемите на околната среда и климата, бежанският натиск, бедността в големите градове, пандемията и стремежът към по-силна демокрация са жизненоважните проблеми на човечеството, пред които са изправени местните власти. Решенията на тези проблеми могат да бъдат намерени чрез сътрудничество, основано на принципите на солидарност и съпричастност към съдбата на Югоизточна Европа. Мрежата на балканските градове B40 е стъпка към разширяване и утвърждаване на партньорства, които дават възможност за глобалните проблеми да бъдат намирани ефективни локални решения.

Инициативата е изградена на разбирането, че по-доброто сътрудничество между балканските градове в различни аспекти ще създаде по-добро бъдеще и европейска перспектива за градовете и гражданите. Амбицията на организацията е да развива местната демокрация, като опора за мира и стабилността на Балканите и в Европа. Допълнителен аспект в работата на инициативата В40 е сътрудничество за развитие на институционалния капацитет на всички членуващи градове и за увеличаване на техния потенциал.

С подписа си под декларацията кметовете поемат ангажимент да работят за регионално сътрудничество, демокрация, мир и стабилност между градовете. Основен акцент се поставя върху зелената трансформация, иновациите и интелигентните градове, туризъм и сътрудничеството. Мрежата B40 е създадена, стъпвайки на опита на международни инициативи като C40, G20, G7, а амбицията е да обхване поне 100 града от Балканите, допълват от община Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button