Хасково

Съветник иска изтеглянe на докладна за електробусите. Кметът: Защитава частен интерес

Общинският съветник от БСП Виктор Годжов поиска на пресконференция кметът Станислав Дечев да изтегли докладната си за предстоящата сесия, отнасяща се до линиите, по които ще се движат електробусите в Хасково.

Годжов припомни, че преди месец общинският съвет е решил електробусите да бъдат предоставени на Тролейбусен транспорт с договор за пряко възлагане. Според него още тогава е трябвало да бъдат упоменати линиите.

Той посочи, че по смисъла на регламент на ЕС вътрешният оператор – Тролейбусен транспорт, за да получи пряко възлагане на изпълнението на тези линии трябва да предостави интегриран транспорт. „Става въпрос за интелигентни спирки, интелигентна система за информация, пункт за продажба на билети и карти“, обясни Годжов.

Неговите притеснения са, че ако не бъде изпълнен договорът както трябва може да се стигне до проверки от агенции и отговорни институции, сред които Европейската прокуратурата, което при установяване на нарушения би било тежест за общината.

Електробуси
Виктор Годжов

По тези причини съветникът призова кмета да изтегли докладната, за да направи обществена поръчка или процедура по Закона за концесиите, вместо това директно възлагане, което според съветника е на ръба на закона.

Виктор Годжов припомни, че до няколко дни изтича последната 4-месечна спешна мярка за транспортната схема, отпусната от областния управител на община Хасково. По неговите думи месец преди да изтече общината трябва да поиска нова, за да има 14-дневен срок за обжалване.

Съветникът каза, че миналата седмица мярка не е поискана. Според него най-големият проблем е дали ще има транспорт за гражданите в общината. „От 2015 г. втори мандат кметове на ГЕРБ не пускат обществена поръчка, а искат спешна мярка от областните управители. Решението на проблема за мен е по-дълга спешна мярка – до 2 г. Така ще има достатъчно време да се изготви тръжна процедура или такава по Закона за концесиите“, посочи Годжов. Той уточни, че БСП като цяло е за електробусите.

След пресконференцията кметът Станислав Дечев заяви, че според него Годжов защитавал частни интереси, тъй като живеел на семейни начала с един от собствениците на частната фирма „Златно руно“, която оперира по линиите 1 и 4 от градския транспорт. „Ако нямаме договор и предоставим спешна мярка, единственият печеливш ще е „Златно руно“, която ще продължи да оперира по линии 1 и 4. Той допълни, че в същото време БСП и всички партии многократно са гласували за проекта.

Самият Виктор Годжов отрече да е в конфликт на интереси. Съветникът каза, че давал пресконференцията като общински съветник, който искал да защити интересите на гражданите.

Електробуси
Станислав Дечев

Станислав Дечев коментира още, че договорът за директно възлагане е съгласуван на предварителен контрол с Управляващия орган и е по регламент. Сега докладната уточнявала, кои линии ще бъдат възложени на тролейбусен транспорт. „Спазени са процедурите и по българското и по европейското законодателство. Не се притесняваме от проверки“, каза Дечев.

Той допълни, че общината е в постоянен контакт с областния управител и са уточнени всички процедури. „Обществената поръчка е пусната за предварителен контрол в Агенцията за обществени поръчки още миналата седмица. Не попадна в предварителен контрол, което я освободи, за да можем да я обявим – в рамките на днешния ден вероятно ще бъде видяна като пусната“, обясни кметът, като допълни, че това ще е сред основанията, на които ще бъде предоставена спешната мярка.

„Предполагам, че тя ще е за период от 4 месеца, през които при оспорване ще имаме завършена обществена поръчка, за да си имаме избрани изпълнители. Спешните мерки са допустими и законови“, каза още кметът и прогнозира, че електробусите ще бъдат пуснати съвсем скоро.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button