Външни публикации

Мога ли да кандидатствам за бърз кредит ако скоро съм станал пълнолетен?

Всички младежи искат да черпят от живота с пълни шепи, за което в повечето случаи са нужни финанси. Времето, в което те завършват училище е изпълнено с бурни емоции. Един период приключва, а друг започва. Когато сте на 18 и всичките ви приятели купонясват, пътуват и опознават света, да нямате пари и да гледате отстрани е ужасно. Понякога пък работите и искате да спестите за образование, шофьорски курс или друго начинание.

Когато искате да се забавлявате, а родителите ви отказват да ви финансират или пък нямат възможност да ви помагат, се чудите от къде да намерите пари. Кредитите станаха популярен начин за решаване на финансовите затруднения и все повече млади хора се възползват от тях. Независимо дали става въпрос за бърз кредит или заем от банка, много хора смятат, че това е най-доброто решение на проблемите.

Много младежи се питат – ‘‘Мога ли да кандидатствам за кредит, ако скоро съм навършил пълнолетие?‘‘

Когато за пръв път се сблъсквате с този казус, вероятно се чувствате несигурни и не можете да се ориентирате как точно стоят нещата. Отговорът е кратък – можете да кандидатствате за кредит, но трябва да знаете кои са основните критерии, по които банковите и небанковите финансови институции, преценяват на кого да отпуснат кредит.

  • Възрастта е важна

Да, на 18 сте пълнолетни и това ви дава много права, които не сте имали до момента. Много от кредитните компании отпускат заеми на лица навършили 18-годишна възраст, но не всички. Някои от фирмите имат изискване клиентите им да са на друга възраст. Например част от фирмите, предлагащи бърз кредит, отпускат заеми само на лица навършили 21 години.

  • Доходите имат значение

Има различни видове заеми, които банките предлагат като кредити за студенти, кредитни карти, потребителски заеми, ипотечни кредити, овърдрафти и така нататък. Ако не сте студент можете да кандидатствате за потребителски кредит, но в този случай имайте предвид, че трябва да работите на постоянен трудов договор от поне шест месеца. Ако нямате такъв доход можете да се насочите към институция, която предлага бързи кредити. Тези компании са доста по-либерални в изискванията си към кредитоискателите. Въпреки това повечето небанкови дружества на пазара изискват да имате доказуем доход. Ако не получавате такъв, кредитната фирма може да поиска да доведете поръчител или солидарен длъжник. Това ще гарантира, че ако спрете да изплащате кредита си, лицето, което е гарант ще продължи да плаща вместо вас.

  • Кандидатстване за бърз кредит

Ако сте решили, че кредитът от небанкова институция е решението за вас, най-важното, което трябва да направите е да проучите добре всички подробности. Първото, което трябва да направите е да изберете надеждна фирма, която да отговаря на вашите очаквания. Вие също трябва да отговаряте на нейните изисквания. Всяка уважаваща себе си фирма има сайт и телефон, на който клиентите могат да попитат всичко, което ги интересува.

Някои от фирмите предлагат подписване на договор за кредит в офис, а други имат изцяло онлайн процес. Помислете кой вариант е най-подходящ и удобен за вас и проверете, дали желаната от вас фирма го предлага.

Когато вземете своя бърз кредит, не забравяйте, че трябва да го върнете. Ако се забавите с плащанията това ще се отрази в кредитното ви досие в Централен кредитен регистър. Това е платформа към БНБ, в която се съхранява информация за кредитната история на потребителите за период от 5 години назад. Ако имате лоша кредитна история това със сигурност може да попречи на бъдещото ви кандидатстване за всеки вид заем. Редовното изплащане на финансовите ви задължения би ви помогнало да имате по-голям шанс за одобрение.

Back to top button