Външни публикации

Как да се грижим за ума и тялото си

Днес съществуват куп методи, технологии, че цели и учения, които имат една-единствена цел – да ни помогнат да живеем по-добре. Истината обаче е, че курсовете за самоусъвършенстване, приложенията за домашни тренировки и всевъзможните диетични са поредното “модерно” нещо, което отминава, а и са далеч от индивидуалните потребности и преценки за най-добрата грижа. Какви обаче са базисните начини да се погрижим за ума и тялото си?

Почивайте активно

Активната почивка е ключова за съвременния човек. Да, това не означава да спите, а да правите нещо, което ви доставя удоволствие и ви зарежда със свежи сили. Бродирайте, реставрирайте стари мебели, карайте колело, правете планински преходи, практикувайте градинарство, йога, риболов или каквото ви харесва. Това ще ви зареди с енергия и ще ви донесе удовлетворение.

Важно е да си намирате поводи за самочувствие чрез малки, дребни, всекидневни неща, които обаче се натрупват във времето и така ползите от тях стават дългосрочни. Ако разчитате само на чуждото одобрение, то е вероятно така и да не го получите. Да, работодателят ви може да е доволен от вас в момента, но това навярно ще се промени, ако се озовете в етап на преумора или творческа дупка. Затова дръжте щастието във вашите ръце.

Чиста храна

Балансираното хранене е специфично за всеки организъм, тъй като потребностите на вашето тяло са различни от това на съседа, например. Модата при диетите е безмилостна, като веган режимът е изместен от кето и палео диетата, ако видим тенденциите в социалните мрежи. На първо място обаче се старайте да подбирате чисти храни. Пазарувайте от фермерски пазари и малки производители, за да се сигурни, че на трапезата ви има истинска храна.

ЗдравеНе забравяйте, че освен чиста, храната трябва да е разнообразна. Тялото ви се нуждае от широк спектър от витамини, минерали и микроелементи. Добра идея е да приемате липсващите полезни вещества чрез качествени добавки. Не пренебрегвайте лекарските съвети и приемайте медикаментите, които укрепват здравето ви, а за да не губите време, вижте този уебсайт. Колкото до тренировките, въпросът е индивидуален спрямо теглото, възрастта и нуждите.

Дайте си време

Учените са категорични, че многобройните устройства, които впримчват погледите ни през по-голямата част на денонощието, допринасят за увеличаване на стреса. Съдържанието в социалните мрежи, когато е консумирано в прекомерни количества, както и информационният поток, могат да ни изтощят, изнервят, разочароват. Но основното опасение, което специалистите посочват, е свързано с т. нар. конгитивно нетърпение. Това е неспособността да се концентрираме, да задържим вниманието си върху нещо и да мислим критично.

Кога за последно прочетохте статия докрай? Кога изгледахте филм, без да превъртате наред? Очите и пръстите ни се прехвърлят на следващата снимка, клип или информация за едва няколко секунди, но за мозъка това време е недостатъчно. Ето защо е добре да намалите времето пред смартфона и компютъра. Вместо това, общувайте с хора по теми, които наистина са ви интересни.

Отделете време и научете нещо ново. Четете книги и разкази, слушайте аудиокниги. Ефективната грижа за себе си трябва да бъде съобразена с вашия живот и вашите потребности. Оценете нуждите си, помислете за стресовите си фактори и ще намерите верния път.

Back to top button