Любопитно

Славата на соц автомобилите показаха за празника на Димитровград

Автомобили от времето на социализма, когато се е създавал и развивал Димитровград бяха изложени в „Соц автосалон“ до голямата пейка на входа на парк „Марица“. Така се поставя началото на празничната програма за 75-годишнината на Димитровград.

Славните някога возила могат да бъдат разгледани до 12 часа. Представени са марките Волга, Москвич, Вартбург, Трабант, Шкода, Жигули, Лада, полски Фиат. Собствениците им са от Димитровград, Хасково, Стара Загора, Кърджали и Велинград.

Най-старият модел е синьо-бял Wartburg 311 Deluxe от 1961 г. на Владимир Симеонов от Димитровград. Той е четвърти собственик на автомобила. Първият е бил лекар, работил в Източна Германия. Пътувал е до Париж с тази кола. Карал я е около 2 години, след което я продава на човек в Димитровград, който работил по това време в ПЕК. Той от своя страна след години я продава на монтьор на автомобили, от който сегашният й собственик я купува.

Интересното при неговия модел е, че са само 4 – 5 коли в България с такъв двигател. Водното охлаждане на колата е термо сифон т.н. няма водна помпа, бензиновият двигател е 970 куб. см., мощността му е 37 конски сили, максималната скорост, която развива е 140 км/ч.

Интерес предизвика и синята Škoda 100 S на Бончо Делчев от Стара Загора, който е втори собственик на автомобила. Произведена е през 1975 г., с бензинов двигател 1 000 куб. см. и мощност 48 конски сили. Това е първият модел на чешката компания, от който са продадени повече от 1 милион бройки.

Делчев разказа пред Haskovo.info, че е имал такава Шкода като млад, продал я и заминал за чужбина. След завръщането си е намерил подобна в Сливен. Реставрацията му е коствала между 3 000 и 3 500 лв. Сега е 100% оригинална, като единствено шофьорската седалка е претапицирана. „Това е първата ми любов“, казва заралията, който има 15 ретро автомобила. Повечето са английски Ролс-Ройс, Бентли, с някои от които е участвал на ретро паради в Хасково.

ИзложениеМного димитровградчани се снимаха до лъскавите Волги и товарен ЖУК А06 от 1991 г., собственост на Митко Русев от Димитровград. През 2010 г. той го е закупил от ДАП. След, което е започнал възстановяването му. Модифицирал е вътрешността му и го е превърнал в нещо като кемпер. Жук е марка полски микробус произвеждан от 1959 до 1998 г. в град Люблин. Произведени са около 587 000 бройки.

Кметът Иво Димов припомни, че миналата година за празника на града бяха изложени ретро автобуси. Идеята е тези изложения да станат традиционни, защото на хората им е интересно, забавляват се и изпитват носталгия.

ИзложениеГрадоначалникът призна, че се е учил да шофира и е карал дълги години Москвич. „Не трябва да бягаме от историята, а да акцентираме на нея. Димитровград е свързан с една минала епоха“, каза още Иво Димов.

Празниците на Димитровград започват със Соц автосалон и пиано бар на открито

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button