Хасково

Хасковският съд задържа полковник от запаса, издирван за убийство в Турция

Хасковският окръжен съд задържа за 40 дни 63-годишния турски гражданин Мустафа Гьокташ, издирван от властите в Турция за убийство.

Става въпрос за убийството на писателя и университетски преподавател доц. Неджип Хаблемитоглу на 18 декември 2002 г. в Чанкая, област Анкара. Максималното наказание за престъплението е доживотен затвор.

Криминален съд в Анкара е издал заповед за ареста на Гьокташ, който се е издирвал от Интерпол с червена бюлетина.

Мъжът е заловен в края на август при опит да влезе нелегално в страната през оградата. От прокуратурата му е наложена парична гаранция и забрана да напуска страната. Той е отседнал в свиленградски хотел. На 1 септември при рутинна полицейска проверка е задържан в града.

Дълги години убийството оставаше неразкрито въпреки подозренията, че е организирано от членове на групировката ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен, която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

Съд
Адвокат Иван Иванов

Според адвокат Иван Иванов неговият подзащитен не е член на ФЕТО, а напротив, бил е репресиран между 2009 и 2014 г. именно по обвинение на членове на ФЕТО, че е участвал в организирана престъпна група. Лежал е 5 г. и половина в затвора без присъда. През март 2014 г. е оправдан окончателно от 4-ти Върховен наказателен съд за тежки престъпления в Истанбул. Според Иванов, клиентът му е набеден, че е организирал убийството на университетския преподавател преди 20 г.

Досега е бил легален в Турция, където е работил като адвокат. През 2021 г. той е сред адвокатите в страната, който е платил едни от най-високите данъци – 1.3 млн. турски лири. Обслужвал е холдинги на територията на Истанбул. Една от фирмите е продавала боеприпаси на турската жандармерия, а друга – системи за управление на летищата.

Според неговия защитник, Мустафа Гьокташ е преминал нелегално границата, защото е политически преследван в родината си. В същото време той имал специален зелен паспорт, който му давал право безвизово да влиза и пребивава на територията на България и ЕС. Когато е разбрал, че го издирват в Турция е решил да избяга в България, където да поиска право на убежище и хуманитарен статут.

Гьокташ поиска от съда да не бъде задържан. Беше разпитан свидетел, който гарантира, че ще го приюти и издържа в разградско село до провеждане на делото по искането на турските власти за неговото екстрадиране.

В крайна сметка съдът задържа мъжа. Една от причините е, че има реална опасност той да се укрие, защото е чужденец и няма адрес в страната.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button