Любопитно

Тодор Кожухаров стана академик на българския фолклор

Народният певец от Хасково Тодор Кожухаров получи званието „Академик“ от Организацията на обединените българи.

Званието досега са получили и други големи имена на българския фолклор като Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Петър Кирилов, Илия Луков, Галина Дурмушлийска. ООБ е неправителствена организация, която следи развитието на известни личности от науката, културата и приноса им сред обществото.

Фолклор„Радвам се, че са забелязали и мен като част от българския фолклор. Това е едно духовно-творческо удовлетворение, което ме задължава и занапред да продължавам да работя за популяризиране на песните и музиката на Тракия и приобщаване на младото поколение към нашия необятен фолклор, който ни кара да сме горди българи пред света“, заяви пред Haskovo.info народният певец.

ФолклорКожухаров е получил званието от проф. Николай Ников, който е ректор и зам.-председател на Академията при ООБ. „Бяха излъчени по две песни на всички, които имаме това звание по интернет за 32 страни, където има български общности. След церемонията поздравих публиката с песента „Тракио, земя рождена“. Званието посвещавам на всички, с които съм работил до сега: АНПТ „Китна Тракия“, „Народен оркестър“ при Община Хасково, музиканти, композитори, колегите от моя оркестър „Южни ритми“ и не на последно място моето семейство, които винаги са до мен в радостни и трудни моменти“, коментира още Кожухаров.

Междувременно Тодор и Донка Кожухарови участваха на Фолклорния фестивал на народната носия в Жеравна заедно с оркестър „Южни ритми“. Хасковлии са открили концертната вечер. „За мен и колегите от оркестъра беше много вълнуващо да гледаш как 7 000 – 8 000 души, облечени с национални носии се хващат на отделни хора и след това в едно голямо. Цели семейства с децата си на 4 – 5 години в народни носии. Изпълнихме най-много тракийски песни както популярни мои и дуетни, така и от новия ни албум „Златен наниз“. За любителите от цяла България с оркестъра подготвихме песни и хора от шопско, граовско, македонски песни. Имаше любители и за „Дайчово“, „Еленино“, „Трите пъти“, „Чичовото“, „Северняшко“ и др. Наистина публиката се весели до края на нашата двучасова програма“, разказа народният певец.

Хасковлии са имали и концерт на трета сцена „Селски двор“ на Националния тракийски събор „Богородична стъпка“ в старозагорски Минерални бани.

ФолклорВ началото на септември се проведе Фолклороният фестивал на инструменталните и певчески групи в Раднево. На втория ден беше фестивалът „Тракийски славей“ с песните голямата Динка Русева. Над 900 участници се надпяваха, надсвирваха и надиграваха на сцената на площада в Раднево. С много силни програми се представиха: АНПТ „Н. Й. Вапцаров“ от Сандански, ФАНПТ „Слав Бойкин“ от град Раковски и ансамбълът от Стражица, които взеха призовите специални награди. От школите се откроиха: Школата от Нова Загора и Сливен с ръководител Велина Стайкова, ШНП от Харманли с ръководител Жеко Ангелов, ШНП от Сливен с ръководител Петя Григорова и от Нова Загора с ръководител Пламена Господинова. А 11-годишната Теодора Евтимова от Хасково при ШНП „Зора Зорничка“ с вокален педагог Иванка Топузова спечели специалната награда за най-добро изпълнение на бавна песен – „Плакет“ с лика на Динка Русева. „Журито бяхме очаровани от стремежа и подготовката на всички самодейци да се състезават и печелят награди“, каза Тодор Кожухаров.

През септември му предстоят още срещи с публиката в село Димитровче на „Празника на гроздето“, на празника на село Проф. Иширково, област Силистра и района.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button