Любопитно

Изложба на редки и защитени видове откриха в Свиленград

Изложба, посветена на редки и защитени видове, природата и характерни пейзажи от Зеления пояс, беше открита в свиленградското кметство, съобщават от общината.

Експозицията, наречена „Голямото завръщане“, е финалът на Арт пленер „Биоразнообразие и възстановяване на видове в района на Инициативата Европейски Зелен пояс“, който се проведе на територията на община Свиленград.

ИзложбаВ периода 9-11 септември художници от Дружеството на анималистите, флористите и научните илюстратори създадоха своите творби в района на Център за природозащитни дейности на „Зелени Балкани“ в село Левка и пределите на Защитена зона „Сакар“, част от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и попадащи в обхвата на Зеления пояс. Пленерът акцентира не само върху биоразнообразието, но и върху възстановяването на изчезнали видове като белошипа ветрушка, лешояди, ловен сокол и др.

ИзложбаХудожествената изява е част от отбелязването на Деня на Зеления пояс 2022. По-рано в Свиленград се откри Балканска експертна работна среща за белошипата ветрушка. Тя събира над 30 участници от почти всички балкански страни – България, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Турция, Албания, Босна и Херцеговина, както и гост лектори от Франция, Испания и Италия. Районът на Сакар е ключов за възстановяването на белошипата ветрушка у нас. Тук през 2014 година „Зелени Балкани“ създадоха първата колония на вида след десетилетия, през които се считаше, че е изчезнал от пределите на България.

Изложбата ще остане във фоайето на Общинска администрация – Свиленград до края на септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button