Външни публикации

Пчелни хранителни добавки за имунитет

Имунитетът представлява способността на тялото ни да се бори срещу инфекции с бактерии и вируси, които причиняват различни заболявания на организма. Най-често свързваме имунната си система с възможността си да предотвратим развитието на настинки и грип. Тя обаче отговаря за много повече заболявания, включително и онкологични такива. Стимулаторите на имунната система са лекарствени продукти, познати от векове. Медът е едно от веществата, които се използват още от Древността, за да повишат способността на тялото да се справя с болестите. Но това важи и за редица пчелни продукти, както ще видим по-долу в тази статия.

Жен шен с пчелно млечице

В пчелното млечице се съдържат редица хранителни продукти, които могат да донесат полза за всеки от нас. В него се намират редица витамини и минерали, съчетани с множество ензими, които също взимат участие в правилната функция на организма ни. Женшенът също се използва от векове, специфично в източното билколечение. Той се счита за съставка, подпомагаща организма в предотвратяването на заболявания и възстановяването от тях. Счита се, че способства функциите на органите в тялото ни и поддържа имунната ни система.

Женшен с пчелно млечице е хранителна добавка, която комбинира всички тези чудни ефекти в едно. С нея можете да помогнете на имунната си система в борбата срещу вирусите и бактериите, които причиняват така неприятни за човека заболявания.

Прополис

Прополисът също се ползва от дълго-дълго време като хранителна добавка. Той се счита за една от най-ценните пчелни хранителни добавки. Представлява смолиста, восъчна субстанция, която е с антимикробни свойства. Съдържа множество активни съставки, точният състав на които зависи от местоположението на пчелния кошер. Главно в него има смоли от дървета и растения, пчелен восък, прашец и етерични масла. Допълнително съдържа антиоксиданти и, в частност, полифеноли. Едно от най-често използваните му приложения е под формата на прополис за гърло . Като цяло, това му приложение са обуславя от богатите му медицински свойства. Сред тях са антибактериалните му ефекти, противовирусните му такива, заедно с противогъбичните му свойства. Допълнително действа противовъзпалително и антиоксидантно. Всичко това ни помага да се справим по-бързо с редица бактериални или вирусни заболявания, както и с такива, протичащи с възпаление. Действа благоприятно за имунната система и има антивирусна активност срещу редица вируси, сред които тези, причиняващи настинка и грип.

Още една възможност за подсилване на имунитета

Друг продукт, който понякога се прилага в комбинация с пчелните продукти, това е ехинацея капки . Ехинацеята представлява растение, което се е използвало от дълги години. С лечебни цели се използват неговите стъбло, цвят и корени. Смята се, че то действа ползотворно за предпазване от редица инфекции. Освен това се вярва, че подпомага имунната система да се пребори с редица причинители на заболявания. Действа положително за предпазване от ринит, при лечение на ринит, а също така при лечение на главоболие и кашлица. Ехинацеята се прилага също при болки в гърлото, респираторни инфекции и възпалителни заболявания.

Полезните свойства на меда

Мед – пчелен продукт, който е познат още на древните римляни. Медът е естествен пробиотик, което означава, че способства за здравето на храносмилателната ни система. Допълнително, въпреки че съдържа прости захари, той всъщност подпомага регулирането на кръвната захар (при диабет обаче е нужно да се консултирате с лекар). Широко известна е неговата способност да помага при кашлица, като често се използва за тази цел, особено при деца. Също така има изразен антибактериален ефект и действа, при това, и антиоксидантно. Често се твърди, че има способността да се бори и с оралните бактерии. Счита се, че може да помогне и срещу натрупване на зъбна плака и развитие на кариес. Подпомага имунната ни система, особено в комбинация с цитрусови плодове, и може да ни съдейства да се справим по-лесно с неприятни настинки и грипни състояния.

Back to top button