Избори 2022 - Предизборни публикации

Нинова в Хасково: България има най-голяма нужда от стабилност, сигурност и предвидимост

„България в този момент има най-голяма нужда от стабилност, от сигурност и от предвидимост“, каза на среща със социалистите в Хасково лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя беше посрещната с цветя пред офиса на партията от водача в хасковската листа Смиляна Нитова, останалите кандидат-депутати и симпатизанти. Нинова и кандидатите за народни представители разговаряха с хасковлии в центъра на града. Последва среща със симпатизантите в зала „Хасково“.

Смиляна Нитова каза, че се познава с повечето хора, защото е родена в Хасково, живее тук и Хасково е нейният град. Тя призова на 2 октомври да се гласува с бюлетина 28 за Коалиция „БСП за България“.
„БСП е доказала, че е единствената политическа сила, която каквото обещае го изпълнява. За краткия срок, в който БСП участваше в управлението беше социалният стълб и всеки един от вас го почувства по джоба си. За това в нашата програма сме помислили за всички граждани на страната – за децата, за родителите, за младите семейства, за младите и възрастните хора. С номер 28 ще гласувате за себе си, за своя живот, за своето бъдеще“, призова Смиляна Нитова.

Корнелия Нинова припомни, че през последните 10 – 12 г., когато управляваше ГЕРБ, БСП се явяваше на изборите като опозиционна партия, която критикува управлението и предлага алтернатива. Сега за пръв път от тези десетина години БСП се явява на избори като партия, която е управлявала макар и кратко и даде отчет за свършеното през тези 6 – 7 месеца.

БСПВъпреки трудностите с 4-те разнородни партии в коалицията и струпването на кризи основната грижа са били младите заради тежката демографска катастрофа. „И затова осигурихме на децата безплатни детски градини и ясли, увеличихме майчинството за втората година от 380 на 710 лв. Млади семейства с деца, които работят и плащат данък върху заплатата си ги освободихме от данък 600 лв. за едно дете, 1 200 лв. за две е необлагаемият минимум“, припомни Корнения Нинова. Втората грижа на БСП били работниците и най-вече работещите бедни. „Половин милион българи работят на минимална работна заплата. За това увеличихме минималната работна заплата от 650 на 710 лв. Увеличихме ваучерите за храна от 80 на 200 лв. Това е необлагаем минимум“, каза Нинова.

По нейните думи голямата грижа са били възрастните хора. „Увеличихме пенсиите средно със 167 лв. за 6 месеца при 162 лв. за 12 г. управление на ГЕРБ. Знаем, че не е достатъчно заради инфлацията и скока на цените. Знаем, че трябва да продължим по този път – да бъдем социалния щит срещу кризите, да бъдем социалния стълб в правителството“, допълни лидерът на социалистите.

Тя каза, че предстоят трудни месеци, но според нея всички проблеми имат решение стига да има разум и държавническо отношение, като се направи редовно правителство и работещ парламент. Нинова каза, че ще започнат с 10 решения за първите 100 дни. По нейните думи месеците октомври, ноември и декември ще са ключови за развитие на България.

БСП„За това ние ще наложим таван на цените на енергоносителите – газ, ток, парно, включително и за водата. Някои казват това не е пазарна мярка. През февруари замразихме цената на тока за битовите потребители и това преведе милиони български семейства по-лесно през кризата. В противен случай половината България нямаше да може да си плаща сметките. Това работеща мярка и според нас трябва да се приложи за газа. Подкрепихме фирмите с 250 лв. на мегаватчас за ток, спасихме хиляди фирми от фалит и стотици хиляди работници да не останат на улицата през най-тежката зима. Трябва да изземем свръхпечалбите от енергийните дружества и да ги преразпределим справедливо към народа и към бизнеса. Училища, читалища, болници, общини трябва да ги върнем на регулирания пазар на ел. енергия, защото сега са на свободния“, заяви Нинова.

Тя каза, че 1/3 от българския бюджет е за социална политика. „Ние направихме друго добро. Стабилизирахме икономиката, за да има пари за социална политика, за здраве, образование, пенсии трябва да има работеща икономика. За тези 6 месеца благодарение на това, че си партнирахме с фирмите, че им помогна държавата, доведохме България до първо място по промишлено производство и развитие на индустрията в Европа. Не сме били никога до сега на първо място в Европа. Заздравихме държавните предприятия. Държавата е добър стопанин, когато има добри управляващи. Всички държавни предприятия излязоха на печалба за тези 6 месеца и увеличиха заплатите на работниците средно с 28 – 30%“, отчете бившият вицепремиер и министър на икономиката.

БСПКорнелия Нинова отчете, че тежко отражение оказва войната в Украйна и последиците от нея. „Българските социалисти сме за мир. БСП е партия на мира. Ние искаме войната да спре – и двете страни да свалят оръжията, да започнат преговори и по дипломатически път да се стигне до разбирателство, до мир и до възстановяване на отношенията в света, Европа и в България. БСП сме против санкциите срещу Русия и контрасанкциите обратно от Русия към Европа и света. Българските социалисти няма да позволим никой да вкара България във военния конфликт“, обяви Нинова и беше аплодирана от симпатизантите в залата.

Сред мерките за справяне с кризата Нинова посочи повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите със съвременни финансови показатели. По нейните думи това е трябвало да стане от 1 октомври, но служебният кабинет е одобрил 2 млрд разходи за нови 8 самолета F-16. Тя се закани, че разходите за самолетите няма да минат в парламента, както и вдигането на данъците.

„Решавайте с разума си. Време е в тези тревожни месеци и години да се заложи на нещо стабилно и изпитано, тествано в трудни ситуации и е доказало, че може да се справи. Всички нови проекти се създават на гърба на БСП. Нека да се мобилизираме като хора, които имаме 130-годишна история. Подкрепете ни на 2 октомври с номер 28. Това е вашият дан към БСП и България, нашият ще дойде след това. Това доверие което ни дадете на 100% да го уплътним за социална, за стабилна и за сигурна България“, призова Корнелия Нинова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button