Избори 2022 - Предизборни публикации

Катя Панева: Всеки човек заслужава достоен живот, а ние политиците трябва да му го осигурим

Всеки един човек, където и да живее, заслужава достоен живот. Политиците сме тези, които трябва да създадат условията за това, независимо дали става дума за областни центрове, по-малки градове или населени места. Наша задача е да направим необходимото, за да има нормален достъп до питейна вода и чист въздух, до качествено здравеопазване, образование, инфраструктура, за да постигнем развиваща се икономика.

За решаването на каквито и да са проблеми, първо трябва да знаеш, че съществуват, след това да разбереш конкретните специфики и чак тогава да потърсиш правилните решения. „Демократична България“ има изготвени ясни стратегически планове за управление, както и доказани специалисти, които могат да ги осъществят.

През годините, дали като общински съветник, народен представител, областен управител, в професионалната си сфера или като гражданин, най-голямото удоволствие за мен винаги е било да видя радостта в очите на хората, когато съм успявала да помогна.

Нося в сърцето си целия хасковски регион, с прекрасните му хора, културни, исторически и природни забележителности. Приемам като свои несгодите и неволите на жителите от Хасково до Тополовград, през Димитровград, Харманли, Маджарово, Любимец, Минерални бани, Симеоновград, Ивайловград, Стамболово и Свиленград.

Натрупах солиден опит и познавам потребностите на местните общности. Някои от проблемите успяхме да решим, с други започнахме да се справяме. Чувствам удовлетворение от изпълненото и това ме мотивира да продължа да се боря за постигането на най-разумните нормативни промени в Народното събрание. Занапред твърдо може да разчитате на мен. Заедно с вас и с вашата подкрепа ще работим за просперитета на целия регион и на страната ни!

Катя Панева, водач на листата на „Демократична България“ в Хасково

На финала сме на кампанията, можем ли да направим равносметка за последния месец?

– Кампанията е много вяла от страна на всички коалиции и партии, но и интересът и на самите хора е много слаб. Аз лично заложих на срещите лице в лице, защото смятам, че е важно да познаваш избирателите си от всички населени места и техните проблеми, за да търсиш начини да ги решиш. Това е нашата кауза като политици – да работим в името на хората.

Дали на хората им омръзна от избори и не вярват, че политиците ще им помогнат?

– Всеки показва с работата си това, което прави. В рамките на година много от важните проблеми за решаване в парламента изобщо не са стигнали до комисии дори, затова и е важно да имаме възможност да довършим започнатото. Може би и затова част от хората са останали с впечатление, че обещанията не се изпълняват, но те продължават да са актуални. Проблем е обаче, че част от хората смятат, че ще има нови избори и затова дори няма да гласуват. А всеки глас е важен, защото всички заедно можем да продължим работата. За съжаление отново се очаква ниска избирателна активност, но в крайна сметка става въпрос за бъдещето на България, за решаването на проблемите и затова е нужно стабилно правителство.

Какво би означавало ако няма правителство и отново се стигне до избори?

– Ще бъде много трудно. Единствено Народното събрание има правомощията да гласува бюджет. Това означава, че ние ще посрещнем за трети път следваща година без гласуван бюджет и имаме право да харчим едва 10% от предвиденото. Много социални групи ще останат без помощ. Например средствата за подпомагане за семействата и бизнеса са гласувани само до края на годината. Тук точно е проблемът, защото бизнесът, малките и средните предприятия искат предвидимост. Не месец за месец, не до края на декември, а поне до лятото – 6 месеца, за да могат те да си предвидят своите разходи и от там нататък как могат да излязат на плюс, защото инфлацията се отразява на абсолютно всички.

От друга страна има политически формации, които предлагат немислими неща. Аз много искам хората да бъдат разумни. Нека си представят какво би означавало ако се случат предлаганите например от „Възраждане“ ситуации като излизане на България от Европейския съюз. Дали хората осъзнават, че за да отидат до съседна Гърция ще трябва да търсят виза? Това е пълен абсурд в днешни дни. Аз разбирам, че голяма част от хората са обезверени, но знам със сигурност, че има неща, които биха били пагубни за България.

Но аз виждам и положителни нагласи. Например в Хасковска област моето усещане е, че голяма част от избирателите, които на изборите през ноември се пренасочиха към други политически формации малко по малко се връщат към „Демократична България“ и това ме радва, защото аз лично се опитвам да стигна до повече хора.

Какво от работата на управляващата през последните 7 месеца коалиции задължително трябва да продължи?

– Безспорно съдебната реформа, законът да бъде за всички. Поставихме и началото на промяна както на самите администрации в министерства, така и в областна администрация тук в Хасково. Това е много важно, защото държавата функционира благодарение именно на тези хора – експерти, специалисти. Лошото е, че служебното правителство в момента маха специалисти и връща стари кадри, които са на ГЕРБ, което е пагубно.

Това не се ли дължи на тази конфронтация между управляващата коалиция и президента, която започна да се наблюдава по време на мандата?

– „Продължаваме промяната“ сякаш малко се опълчиха на президента и от там се получи тази конфронтация. В момента президентът играе против народа си. Започваме пак да зацикляме, а имаше едно развитие. Институциите бяха започнали да си вършат дейността и в момента пак са в един застой и ето това е корупцията. Нека да не позволяваме на служебното правителство да управлява дълго време, а за целта трябва да има стабилно правителство.

Това е според мен една много важна задача, която трябва да мотивира и хората да отидат да гласуват. Нека да има редовно правителство, нека има парламент, ние сме парламентарна държава в крайна сметка и властта не бива да бъде в един човек, защото така се получават всякакви злоупотреби.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button