Регион

Загробват заразените с птичи грип кокошки, унищожават яйцата, стигнали до пазара

Заразените с птичи грип кокошки във фермата в хасковското село Криво поле, след като бъдат умъртвени по хуманен начин ще бъдат загробени на територията на птицефермата, съобщават от областната администрация.

Заради огнището на зараза днес областният управител Минко Ангелов е свикал заседание на областната епизоотична комисия. Както Haskovo.info писа, това е трети случай на птичи грип в тази птицеферма. Преди няколко седмици кокошките носачки са транспортирани от друг обект на фирмата. Капацитетът е до 40 000 птици, но към момента на избухване на огнището са били 19 000.

Забранен е достъпът до обекта още при разкриването на огнището в четвъртък. Ще бъде извършено механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за птици, оборудването, транспортните средства.

КокошкиОколо засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Хасково Криво поле, Корен и Момино, както и 10-километрова наблюдавана зона – от община Хасково селата Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково, Подкрепа; от община Харманли селата Славяново и Болярски извор; от община Стамболово селата Малък извор, Голям извор, Долно Ботево, Кралево, Гледка, Стамболово, Царева поляна и Жълти бряг.

Също така ще бъдaт извършени епизоотично проучване и проследяване за последните три седмици на движението на яйца, фураж за птици и транспортни средства, свързани с технологичния процес в зоните. След като бъдат проследени, яйцата стигнали до пазара ще бъдат унищожени. Няма опасност за здравето на населението, категорични са от Областната дирекция по безопасност на храните.

Огнище на птичи грип за трети път във ферма с 19 000 кокошки в Криво поле

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button