Регион

13 екипа търсят скрити аварии в Харманли

13 екипа от толкова ВиК дружества в страната се състезават днес в търсенето на скрити аварии в Харманли.

Домакин е последният победител ВиК – Хасково. По регламент домакинът е без право на участие със свой екип.

Председателят на Сдружение „Българска асоциация по водите“ Иван Иванов коментира, че значението на тези екипи е много голямо, защото със специализираната апаратура откриват скритите течове и така пестят разходи. На днешното състезание те ще обменят опит, знания и нови технологии.

АварияИванов каза, че повечето ВиК-оператори в страната имали подобна техника, но проблем било ниското заплащане и съответно намирането на кадри. Младите имали все по-малък интерес към ВиК-сектора.

Управителят на ВиК – Хасково Божидар Желязков заяви, че има в екипа си най-добрите специалисти по откриването на скрити течове, които не случайно са печелили състезанието два пъти. Той обаче отчете, че ВиК мрежата е много стара, често аварира, загубите на вода са големи, а близо половината от водопроводите все още не са нанесени на картите.

Иванов посочи, че сред решенията на проблема със загубите на вода, които на национално ниво достигат 60%, са подмяна на водопроводите, точното измерване, дигитализацията в сектора и намаляване на кражбите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Станко Станкев
Станко Станкев
25.10.2022 12:55 12:55

А не е ли по-редно,най напред да обърнете внимание на „ЯВНИТЕ“ течове?Десет дни/че и повече/ има явен и непрекъснат теч в центъра на с.Орлово-стотици кубици вода на вятъра.И което е още по- парадоксално,обявения за денонощен телефон за сигнали за аварии след 17.00ч НЕ отговаря.НЕ работи и мейла обявен на сайта-е при това положение как един работещ гражданин да подаде сигнал? Не че отговорника по ВИК не го е подал,сигуренсъм,че го е направил НО……………Да подземните течове също са важни-и там загубите са огромни,но явните,явните просто дразнят повече!

Back to top button