Любопитно

Д-р Драгомир Мирчев с авторска вечер в хасковската библиотека

„Неопитомени мисли“ е най-новата книга на хасковския творец д-р Драгомир Мирчев. Тя е посветена на неговия пръв духовен учител и незабравим приятел Ваклуш Толев (1923 – 2013), който в най-тоталитарните години му посочил „пътя на свободата, мъдростта и личната еволюция“.

В книгата са събрани афоризми, родени в твърде сложно и объркано време, пише в предговора редакторът Ели Видева. Драгомир Мирчев за пореден път доказва, че тъгата може да бъде източник на смях – горчив, но истински и просветляващ, допълва поетесата.

Обяснимо е, че мерникът на сатирика днес е насочен към властниците: „Който яхне протеста, може да възседне и държавата“. И още: „Меките кресла създават твърди врагове и рехави приятели“.

Актуално звучат родените в ежедневието прозрения на автора „Народите с къса памет имат дълга робия“ и „Дошло е време разделно – вече сме щастливи поотделно“. Авторът не пести и предупреждения като „Ако си стърчащ пирон, за теб винаги ще се намери чук“.

КнигаЗаедно с „Неопитомени мисли“ на 3 ноември ще бъде представена и предишната книга на д-р Мирчев „Сентенции с претенции“, за която Haskovo.info писа. Домакин на авторската вечер „Светът на твореца в слово, картини и музика“ е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, която е организатор заедно с Oбщина Хасково и Клуба на дейците на културата. Стативи с картини живопис, карикатури, художествена фотография на многоликия творец ще бъдат подредени в читалнята на библиотеката. Слово ще произнесе акад. Марин Кадиев. Лирични стихотворения ще прочетат актьорът Иван Нечев и авторът. Ще звучи и композирана от д-р Мирчев музика, която той нарича „най-висшата вибрация – поезия, живопис и емоция“.

Отдаденият на изкуствата д-р Драгомир Мирчев е член е на Съюза на независимите български писатели, Международната писателска гилдия, Meждународната академия за литература и изкуство, Движението на световните поети, поетичния клуб „Иван Николов“, Kлуба на хумориста – Хасково. Автор е на 6 книги, илюстрирани с негови карикатури и снимки. Негови творби са публикувани в централния печат и в различни български и международни издания антологии, алманаси, сборници. Превеждани са на английски, руски, сръбски, украински, полски. През 2020 г. д-р Мирчев бе награден с почетния медал на Съюза на независимите български писатели за цялостно творчество.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button