Любопитно

Удостоиха проф. Иван Добчев със „Златен век – огърлие“

Роденият в Харманли режисьор и театрален педагог проф. Иван Добчев е удостоен с наградата „Златен век – огърлие“.

Отличието той получава за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура и по повод 1 ноември – Деня на народните будители, съобщиха от Министерството на културата.

Иван Добчев завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност режисура. Първата му постановка е в Драматичния театър в Димитровград. В различни периоди работи в драматичните театри в Пловдив, Пазарджик, в Сатиричния театър „Алеко Константинов“, в Народния театър „Иван Вазов“. Заедно с проф. Маргарита Младенова през 1988 г. основава Театрална работилница „Сфумато“, където работи и до днес.

През 2000 г. става професор. Постановки на Добчев са показвани на световни театрални фестивали в Авиньон, Алмагро, Берлин, Будапеща, Виена, Москва, Париж и др. Носител е на най-престижните национални награди за театър.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button