Хасково

Хасковски ученици събраха над 1.8 тона отпадъци

Около 3 000 ученици от 7 хасковски училища събраха над 1.8 тона рециклируеми отпадъци от опаковки и взеха участие в проведените 174 еко-урока в рамките на второто издание на кампанията за мотивиране на разделното събиране и рециклиране „Екошампиони“. Кампанията има за цел да ангажира учениците и техните семейства да събират отпадъците разделно, съобщават от общината.

Събраните пластмасови бутилки и кенчета няма да отидат в депо или в природата, за да се разлагат стотици години. Те ще бъдат рециклирани и от тях ще се произведат нови опаковки, продукти, дрехи и обувки.

Екошампион е ОУ „Шандор Петьофи“ с предадени 600,46 кг. В училището учат 315 ученици, което прави по 1,91 кг/ученик. Проведените уроци по темата там са 28.

На второ място е СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Там децата са събрали общо 600 кг. отпадъци, което е по 1,02 кг/ученик. Проведените еко-уроци в рамките на тази кампания са 27, а в училището участ 587 деца.

Третото място в надпреварата е за ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. Събрани са 300 кг. рециклируеми отпадъци. Проведени са 60 урока. В класирането на кампанията следват ОУ „Христо Ботев“, СУ „Стефан Караджа“, ПГДС „Цар Иван Асен II“, ПГЛП „Райна Княгиня“.

Първите в класирането ще получат голямата награда на инициативата – „Зона за еко-междучасие“, оборудвана с места за сядане и почивка, малка библиотека с книги, настолни игри, масичка и информационно табло. Зоната ще бъде модулна, така че да може да се постави на най-подходящото за целта място, избрано от училището.

Всички участващи училища вече получиха поощрителни награди – 15 топки – по 5 за футбол, баскетбол и волейбол.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button