Хасково

Проверяват търговците на риба за Никулден, извадиха мрежи от язовир „Ивайловград“

В навечерието на Никулден – 6 декември от ИАРА – Хасково вече започнаха проверки на търговците на риба и рибни продукти.

Следи се търговската мрежа, като проверки има и по водоемите. Глобите за риба без документи за произход са от 1 000 до 2 000 лв. Има и санкции за неправилното й транспортиране.

Глобата за бракониери с мрежи, транспортирането им и за нерегистрирани стопанства са до 3 000 лв. Проверки започнаха и от Българската агенция по безопасност на храните.

През ноември от водите на язовир „Ивайловград“ са извадени 500 метра бракониерски мрежи. В края на октомври на язовира са заловени двама бракониери с лодка и 550 метра мрежи.

Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

БАБХ призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button