Хасково

Шаранът на хасковския пазар поскъпна за Никулден

Шаранът на пазара в Хасково поскъпна с близо 50% за година.

През миналата година цената му на Никулден беше около 8 лева за килограм. Сега тя варира от 9.50 до 12.50 лв. Почистването е от 2 до 3 лв. Килограм пържен шаран е 18 лв./кг.

Търговците обясняват поскъпването на рибата с по-високите цени на тока, горивата и фуражите. Килограм толстолоб е 12.50 лв., скумрията е между 6 и 7.50 лв., паламуд – 12 лв. Въпреки по-скъпата риба търговците се надяват на клиенти за празника.

РибаНикулден е един от важните православни празници. Посветен е на свети Николай Мирликийски Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Денят е всенароден празник, като се чества и в семействата, в които няма именик. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

Имен ден празнуват Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо, Ния, Никол и др.

Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
педаловрътко
педаловрътко
06.12.2022 15:43 15:43

аз си купувам скумрия консерви от кауфланд на промоция.

Хасковлийка
Хасковлийка
06.12.2022 18:25 18:25

Обичай е на празници търговците да увеличават цените, защото „ден година храни“. Хората по празници увеличават оборота от намаление на цените на стоките! Така ще са доволни и купувачи и търговци, а най-доволен ще е светията! Но, време ще трябва да мине и ще се научат търговците! Нека си продават шарана и след празника на високи цени – ще е по-добре да го пуснат във водата да си плува!

Back to top button