Хасково

„Марса“ в Хасково става все по-опасна, вече падат и дървени елементи

За паднали дървени елементи от купола на бившия магазин „Марса“ на булевард „Раковски“ в Хасково, сигнализираха читатели на Haskovo.info. През годините многократно жителите на града са сигнализирали за огромната опасност зданието буквално да се срути.

Хасковлии се притесняват, че всеки момент куполът може да рухне, а отломките да се пръснат по целия тротоар и пътното платно и да пострадат хора. Засега парчетата са от заградената от общината страна на тротоара. По покрива на сградата, която е паметник на културата от местно значение продължава да растат дървета и храсти.

МарсаОт общината коментираха, че през последните години са предприети стъпки по Закона за административните нарушения и наказания и Закона за културното наследство. През 2016 г. е съставен Констативен протокол за състоянието на рушащата се сграда. Констативни протоколи има и през 2021 и 2022 г. Те са връчени на собствениците, които във времето се сменят, но през последните две години това е „Пипиниер Бояджиев“ ООД със седалище в София.

МарсаКонстативният протокол е изпратен със заповед от кмета за ремонт на купола, покрива и реставрация на сградата. За неизпълнени заповеди през 2016 и 2017 г. има съставен акт през 2019 г.

На 22 август тази година чрез общината от Национален институт за недвижимо културно наследство са изпратили писмо с указания до собственика какви действия да предприеме.

МарсаПоследно от общината имат отговор от собственика през миналата година, че са под карантина и след това ще предприемат необходимите действия. Те трябва да внесат проект за съгласуване в Национален институт за недвижимо културно наследство, който след това да постъпи в общината, преди да започне ремонт на сградата. Такъв проект в кметството обаче все още нямало.

Докато започне ремонт, общината не може да предприеме нищо друго с частния имот освен да се опитва да го обезопаси, като поставя заграждения.

 

Нова глоба за собственика на опасния магазин „Марса“

Глобяват собственика на опасния бивш магазин „Марса“ в Хасково

Деца запалиха огън в „Марса“, бившият магазин на косъм от изпепеляване

„Марса“ продължава да се руши, общината търси собствениците за да ги глоби

2 бона глоба за собственика на „Марса“ заради разрухата

Рухна част от фасадата на „Марса“, по чудо няма ранени

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

15 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
07.12.2022 19:32 19:32

Дайте я на марсианците.

Анонимен
Анонимен
07.12.2022 19:41 19:41

Ето това е нагледен пример за престъпна безстопанственост, целяща единствено тази красива сграда да рухне и на нейно място да бъде построена някаква лъскава, безвкусна и кичозна съборетина, която обаче ще се продава на 2000 евро кв./м. на шпакловка и замазка… Хасково, дерзай и си защитавай безценните и красиви сгради, които са ни завещали дедите ни!!!

Анонимен
Анонимен
07.12.2022 20:34 20:34
Отговор до  Анонимен

Що за глупости. Никой нищо не ви е завещал, нищо не е ваше. Сградата е частна собственост. Единственият проблем е, че е опасна.

Проблем
Проблем
08.12.2022 8:48 8:48
Отговор до  Анонимен

Не е проблема че е частна . Много сгради има частни, но тази трябва да се поддържа , а собственика е задължен на това.

Някой
Някой
08.12.2022 9:05 9:05
Отговор до  Проблем

Тази сграда скоро няма да падне,когато я преустройваха за магазин наляха толкова много бетон ,плочи,колони…имаше и ескалатори.Беше направено както трябва.Сега фасадата се руши.Ами да я преустроят собствениците,да направят вип апартаменти и готово,без да строят друго там

Анонимен
Анонимен
08.12.2022 9:01 9:01
Отговор до  Анонимен

И как е станала частна собственост…

Анонимен
Анонимен
08.12.2022 9:29 9:29
Отговор до  Анонимен

Преди да я национализират комунистите преди 80 години е била частна.

ти приключи чакал
ти приключи чакал
11.12.2022 18:40 18:40
Отговор до  Анонимен

ей боклук да ти е*а майката ще ти кажа кой какво не е завещал мангал смешен, като е частна твоя ли е??? иска оправяне и общината само прави кавали. Рак за всички

Last edited 1 year ago by ти приключи чакал
Боби
Боби
07.12.2022 23:01 23:01
Отговор до  Анонимен

Какво красиво има в тази неизползваема съборетина?Красива беше, когато беше магазин и се поддържаше.

Анонимен
Анонимен
07.12.2022 20:26 20:26

Скоро ще се „самозапали“ или някой клошар ще и драсне клечката!!!

Анонимен
Анонимен
08.12.2022 9:00 9:00

След като собствениците не желаят, да им се вземе, и да се ремонтира в полза на града… Знаем всички, целта е да се срути и на това място да се построи друга жилищна сграда. Обаче тези, които имат правомощия спят…

Анонимен
Анонимен
08.12.2022 9:30 9:30
Отговор до  Анонимен

И какво лошо има в това да те събори и да се направи нещо смислено на това място? Откъде на къде да им се вземе? Просто трябва да им се разреши да я съборят.

tsx
tsx
08.12.2022 10:37 10:37
Отговор до  Анонимен

Дано поне собственика ти плаща за тия простотии дето пишеш. Ти ако и децата си не гледаш както трябва, и тях ще ти ги вземат.
Който и да е собственика в момента, очевидно е шампион по нищоправене и чака сградата да падне, за да построи поредната никому ненужна тъпотия на нейно място.
Да рушиш културното наследство на града за собствена изгода е да крадеш от бъдещето на децата си – трябва да си пълен олигофрен без капка съзнание за да правиш такива тъпотии.
Като иска да вади пари от нея, да я възстанови и да направи мол, или хотел или каквото си иска, място вътре има колкото щеш. Хем легално, хем в полза на града, хем паметника на културата си седи за идните поколения. Ама явно брои стотинките и мисли, че ще изкара повече с ново строителство, пък за тва че ще ни обере от една от малкото останали стари сгради, изобщо не му пука. Такива хора следва да са в затвора.
От министерството трябва такава глоба да му надрусат, че да му изядат печалбата от новото строителство и да се откаже. Или да я продаде на друг, или да му я вземат.

Марса се руши от десетилетия, това не е от вчера. НИЩО не се прави по сградата от години. Утре като падне и пребие някой пенсионер или два или недай си боже ученик от Рилски дето минава отдолу, пак ли така ще говориш ? Не е ли достатъчно дето няколко младежи измряха като се разпадаше казармата и пак никой нищо не правеше ? Щото пък Хасково е пълно с младежи, дай още да изтрепем в името на печалбата…. Такива говеда трябва да не излизат от затвора. Не само че не са българи, ми изобщо хора не са.

Анонимен
Анонимен
08.12.2022 11:16 11:16
Отговор до  tsx

Сам си противоречите. Хем е опасна и ще убие някого, хем няма вариант да се премахне. Никой не е длъжен да влага пари, които може и да няма, за да възстановява нещо, което не става. И какво точно културно наследство е това? Бивш тютюнев склад с няколко орнамента, каквито има по стотици сгради!

tsx
tsx
08.12.2022 15:25 15:25
Отговор до  Анонимен

Опасна е точно щото не е възстановена. Като не е длъжен да влага пари, защо я купува като знае, че не може да я събори ? Кой си противоречи ? Сигурен съм, че в договора за покупка (или рента ли е) се е съгласил да я реставрира или поне да я стопанисва. Не е направил НИЩО и по двете. Сега сградата му виновна, че пада. Айде моля ти се.
Ако не си от Хасково, не ти решаваш кое е културно наследство и кое не за нашия град. Ако си от Хасково, май е време да си ходиш насело, ако не разбираш защо такива сгради трябва да се пазят.
Може да не е кой знае какво, но е едно от малкото културни наследства които имаме в Хасково. И дори да не беше, пак е по-добре отколкото поредния стъклен буркан или картонена съборетина. Имаме си достатъчно от тия, че сега и още строят.

Back to top button