Регион

След поредния застрелян лешояд: Спецбюро ще разследва престъпления срещу природата

Специализирано бюро ще разследва престъпления срещу природата. То е в процес на създаване и в момента тече съгласуване между министерствата. Това обяви директорът „Природозащитни дейности“ към Българското дружество за защита на птиците Стойчо Стойчев след поредния случай на убит от бракониери лешояд.

Преди дни в Харманлийско между селата Славяново и Болярски извор са изгубени дирите на Андалусия – една от 14-те птици от вида черен лешояд, пуснати на свобода през есента от екипа на дружеството.

Стойчо Стойчев
Стойчо Стойчев

Екземплярите от защитения вид идват в България от Испания. На мястото, където предавателят спира да работи, екипът открива следи от кръв и пера, но не и самото тяло на птицата. Предполага се, че бракониерите са се опитали да заличат следите си. За това говорят и следите от гуми там.

Законът предвижда до 5 години затвор за унищожаване на европейски или световно защитен вид животно, но на практика няма заловен директен извършител, въпреки че само тази година случаите са няколко, казва Стойчев. Затова и са предприети действия за създаването на специализирано звено, което да разкрива такива престъпления.

Стойчо Стойчев дава пример с Унгария. Там за няколко месеца разследващите са установили извършителите на убийство на лешояд, който е прелетял от България. Те вече са изправени пред съда.

Лешояд
Убитият лешояд е част от 14-те, освободени в природата през есента

Въпреки представите на обществото, че грабливите птици не са нужни, всъщност те са изключително важни за природата. Те са така наречените санитари. Те почистват труповете на умрелите животни и така спират разпространението на болести, които засягат бозайниците. Освен това без тях, ще се увеличи популацията на чакали, вълци и кучета.

Белоглавите лешояди например преди двайсетина години са наброявали едва десетина двойки в България, а сега са вече над 100. Може да се каже, че видът е спасен от изчезване, гордеят се от БДЗП.

За района на Хасково тези птици имат и друго голямо значение. Благодарение на тях се развива и туризмът. Само през последните няколко години в Маджарово са се появили няколко нови къщи за гости, тъй като интересът към наблюдаването на птиците расте, допълват от Българското дружество за защита на птиците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button