Хасково

Haskovo.info със сертификат за екологично отговорна медия от РИОСВ

Информационният сайт Haskovo.info получи наградата в категория „Медии“ на първото издание на Годишните награди на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково. Сертификатът се присъжда за принос към опазването на околната среда и водите през 2022 г. чрез отразяването на теми с екологична насоченост.

„През 2022 година медията даде гласност на редица „зелени“ инициативи по отношение на опазването на околната среда, защита на защитените зони и територии. Екипът на Haskovo.info представя всички гледни точки, популяризира теми по опазване на качеството на въздуха, замърсени терени, води, застрашено биоразнообразие и др. Познава детайлите и спецификите на темите, хронологично проследява събитията и прави сериозни и задълбочени анализи, като винаги сте първи на място“, каза при връчването на сертификата директорът на РИОСВ – Хасково Наталия Пачеманова.

„Всъщност тази награда е по-скоро за нашите читатели, които многократно сигнализират за проблеми, свързани с околната среда. Важно е да стигнем до момента, в който да нямаме такива сигнали, а предварително на тези неща да е реагирано от съответните институции. Само през тази година имаме над 20 сигнала например за нерегламентирани сметища“, коментира редакторът на сайта Haskovo.info Димитър Иванов.

Общо 10 награди бяха връчени на церемонията днес. За активното съдействие на служителите на МВР към екоинспецията бяха отличени Областните дирекции на вътрешното министерство в Хасково и Кърджали.

НаградиПрез изтичащата година екоинспекцията получи пълно съдействие от ОД на МВР – Хасково при извършени проверки в ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград. През 2022 г. инспекторите на РИОСВ – Хасково често взаимодействаха с полицията за по-ефективно установяване на престъпления срещу дивите животни. Честа жертва на такъв вид посегателство са лешоядите в Източните Родопи и други защитени видове. През годината по сигнал на гражданин за открити препарирани защитени видове – птици, бе извършена проверка от полицията в Свиленград, като извършителят е установен и предаден на прокуратурата. След сигнал на полицията в Харманли експерти от РИОСВ – Хасково спасиха това лято 10 сухоземни костенурки от защитен вид – Шипоопашата костенурка и Шипобедрена костенурка.

Съвместно със служители от Полицейския участък в община Черноочене бяха спасени 12 таралежи, открити край село Минзухар. Полицията в Джебел съдейства при разследване на открит мъртъв египедски лешояд, който е световно застрашен вид. Полицейските служители на ОД на МВР Кърджали оказаха пълно съдействие за установяване на причините за измиране на риба в язовир „Студен Кладенец“ през месец юли.

НаградиВетеринарният лекар от Крумовград д-р Коста Батков бе отличен за неговото важно участие в спасяването на застрашен вид в Източните Родопи. Той бе човекът, подал сигнал и оказал първа помощ на отровен черен лешояд. Д-р Батков оказа активно съдействие на институциите при разследване на случая и извърши ветеринарна експертиза. През 2022 година е съдействал в много други случаи за лекуване на диви животни, или насочването им към Спасителния център в Стара Загора.

Общественикът Светлана Николова от Хармални получи сертификат заради активната ѝ позиция по отношение на обявяването за вековно дърво на територията на Извора на Белоногата. По нейно предложение вековен полски ясен край известната местност в Харманли бе обявен за защитено дърво със заповед на министъра на околната среда и водите. Имайки предвид възрастта му, това дърво е било свидетел на срещата между Гергана и везира, описани в поемата на Петко Славейков. Николова направи всичко възможно да се открие собственикът на имота и да се подготвят бързо всички необходими документи.

Митко Желязков от димитровградското село Райново бе отличен за активната му роля по опазване на защитени зони по долното поречие на река Марица. През 2022 година той внесе предложение за обявяване на защитена територия – Защитена местност „Райновска кория“, с цел опазването и съхраняването на територии с характерен ландшафт в резултат на хармонично съжителство на човека и природата, местообитания на застрашени, редки или уязвими растителни и животински видове и съобщества. Желязков работи активно по проект „Опазване биоразнообразието по поречието на река Марица“, изпълняван от НЧ „Марица – 2008“ в село Райново по Програмата „Политики за младежта в сферата на околната среда“ на МОСВ.

НаградиОсновно училище „Св. Климент Охридски“ в Кърджали бе отличено заради активната работа на учителите в посока екологично образование и възпитание на децата. Образователната институция реализира успешно проект: „За едно по-зелено училище“. През 2022 г. ученици и учители от ОУ „Св. Климент Охридски“, както и местни граждани, създадоха градина за екологично чисти плодове и зеленчуци и обявиха началото на своята зелена революция за по-добра градска среда и по-екологичен начин на живот. Децата са получили знания за органичното земеделие, опазването на биоразнообразието и околната среда и компостирането, а училищният двор се е превърнал в любимо място на квартала. Пред присъстващите от ръководството на училището направиха кратка презентация на дейностите, който са изпълнявали през годината във връзка с екологичното образование.

Експертите от екоинспекцията отличиха Община Свиленград заради активната работа по справянето с локалните сметища и проблема с отпадъците на територията на общината. Местната власт първа в България стартира проект за управление на отпадъците съгласно принципа „плащаш, колкото изхвърляш“ PAYT (pay-as-you-throw). През 2022 година кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев подписа договор за сътрудничество за сертифициране на общината за нулеви отпадъци. В града бяха изградени и ремонтирани тротоари с плочки от рециклирани отпадъци, което се прави за първи път в област Хасково.

Пивоварната „Каменица“ АД бе отличена заради стремежа стриктно да изпълнява изискванията на екологичното законодателство по всички компоненти на околната среда – води, въздух, отпадъци. Извършва и представя редовно собствения мониторинг заложен в Комплексното разрешително, като през годината не са констатирани превишения на ИЕО. След извършени в края на 2017 г. поредица от ремонтни и възстановителни дейности на съоръженията към аеробното стъпало на ПСОВ към обекта, тя е поета за поддръжка и експлоатация от фирма „Хидролиа“ АД – София.

„Вулкан цимент“ АД получи сертификат за стриктно спазване на екологичното законодателство. В съответствие с ангажимента на „ХайделбергЦимент Груп“ по отношение на Устойчивото развитие, „Вулкан цимент“ поставя грижата за околната среда, здравето и безопасността в центъра на своите управленски политики и корпоративна култура. През последните години дружеството влага значителни усилия и инвестиции с цел намаляване въздействието върху околната среда. През 2022 година редовно провежда обучения на персонала и предприятието участва в програми с екологична насоченост.

Инж. Наталия Пачеманова благодари на всички отличени за приноса им към опазването на околната среда и водите през 2022 г. и им пожела да продължават да дават добър пример с дейността си и през идната 2023 година. Тя подчерта важността на грижата към природата, която е и грижа към бъдните поколения. Инж. Пачеманова благодари и на всички неправителствени организации и граждани, които активно съдействаха на РИОСВ – Хасково през годината. В заключение директорът на екоинспекцията пожела весели коледни празници на всички и здрава и щастлива Нова година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Еколог
Еколог
16.12.2022 16:43 16:43

Боже дъно на РИОСВ Хасково

читател
читател
16.12.2022 17:06 17:06
Отговор до  Еколог

Дъното е за Хасково инфо, най-добре отразяващата медия, другите кучетата ги яли. Полицията е задължена да съдейства на проверяващите органи, кви сертификати раздават?!

Back to top button