Външни публикации

Дали виртуалната реалност е бъдещето на дистанционната работа?

Виртуалната реалност (VR) все още е трудна задача за повечето компании в технологичната индустрия. Въпреки че различните технологии за разширена реалност (XR) се развиват със значително по-бързи темпове от очакваното, много хора все още ги виждат само като инструмент за забавление.

В действителност, виртуалната реалност вече промени начина, по който се забавляваме онлайн. В наши дни хората могат да играят покер на луксозна яхта в Монте Карло, без да напускат дома си, да изследват виртуално генерирани галактики или дори да отидат на „разходка“ до Марс. Тези необятни възможности вече се прилагат и в работната сфера, която според експертите предстои да бъде изцяло трансформирана. Технологиите ще дадат възможността на колеги и компании от цял свят да бъдат поставени в една обща среда и да се срещат и работят по-ефективно заедно дори от хиляди километри разстояние.

През 2018 г. приходите на VR компаниите в бизнес сферата са били 829 милиона долара по данни на изследователската компания Metaverse ARTillery Intelligence. През 2023 година се очаква този брой да нарасне до 4,26 милиарда долара, а до 2030 г. се прогнозира около 23,5 милиона работни места по света да използват VR и разширената реалност в ежедневната си работа.

ВиртуалноБроят на платформите с инструменти за работа, срещи и колаборация между колеги и компании непрекъснато расте. Вече можете да споделяте проектите си в реално време, да провеждате презентации, преговори и бизнес събития във виртуалното пространство. Бизнесът използва тези инструменти за отдалечена и хибридна работа, спестявайки на компаниите огромни ресури от пътувания, наемане и поддържане на офис сгради и други стандартни разходи, които могат да се избегнат благодарение на новите технологии. Освен за бизнеса, тези инструменти са изключително полезни за служителите, които показват повишаване на ангажираността и продуктивността благодарение на гъвкавите виртуални решения.

VR също предлага огромен потенциал за наемане, обучение и задържане на нови кадри и повишаване на квалификацията на служителите, поради което много фирми се обръщат към виртуалните технологии. Резултатите от използването на подобни инструменти са изключително обещаващи, тъй като поставят служителите в максимално реалистична среда и ги подготвят за всички предизвикателства и трудности, които могат да срещнат. Пример за това е компанията Varjo Technologies, която работи с Европейската агенция за въздушна безопасност (EASA) за обучение на пилоти със своите слушалки Aero. По този начин пилоти и експерти от авиационната индустрия могат да се възползват от висококачествено технологично обучение и симулации с несравним реализъм.

Процесите по набиране и наемане на персонал също се насочиха към възможностите на VR с цел удобство и оптимизация. Стажантите и потенциалните служители могат да се срещнат с отделите по човешки ресурси (HR) за виртуални интервюта. Впоследствие, работодателите могат да оценят кандидатите чрез инструменти за изкуствен интелект и анализ на поведението и така да подберат най-добрите кадри.

VR иновациите работят успешно и в посока подобряване на комуникацията между екипи и клиенти. Компаниите вече могат да представят най-добрите си продукти без необходимост от лични срещи и конференции. Тези възможности се доразвиват в метавселената, където вече се организират цели събития, лансиране и рекламиране на продукти и всякакви други глобални виртуални срещи, изложби, изложения и конференции от световен мащаб.

Компании като NexTech AR и Avataar разработват продуктови каталози от активи за разширена реалност (AR), за да могат фирмите да представят продуктите си по най-добрия начин. Те могат да предоставят на потенциалните купувачи демонстрации на продукти в мащаб 1:1 и дори дават възможността за лично изпробване. Това се отнася за стоки като дрехи, мебели или дори части за самолети.

Благодарение на иновативните технологични решения компаниите разширяват границите на възможното и предоставят на служителите си гъвкави условия за работа от всяка точка на света, без това да попречи и навреди на бизнеса. Тези новости се превръщат в задължителен елемент от работата на международните фирми, които предоставят глобални услуги и си взаимодействат със служители и клиенти от цял свят. Независимо дали целта е да се подобри сътрудничеството между  членовете на екипа или да се рационализират и усъвършенстват процесите на работа, технологиите за виртуална реалност предоставят възможността това да се случи по изключително успешен и иновативен начин.

Back to top button