Хасково

До 2 500 лв. е глобата за пунктовете за изкупуване на билки, които не отчетат дейността си

Билкозаготвителните пунктове трябва да представят до 20 януари в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2022 г. билки от лечебни растения, техния произход и складови наличности.

Същото трябва да сторят и билковите аптеки и търговците от фармацевтичната, парфюмерийната, козметичната и хранителната промишленост, които са изкупили билки при осъществяване на дейността си.

Билкозаготвителите, които не подадат в срок информацията, или тя съдържа неверни данни, подлежат на санкции. Глобите за физически лица са от 100 до 1 000 лв., а за юридически – от 300 до 2 500 лв.

На територията на РИОСВ – Хасково продължават да функционират 15 пункта за изкупуване на билки – по един в Кърджали, Крумовград, Момчилград, Свиленград, Ивайловград, Симеоновград, Хасково и по четири в Тополовград и Любимец.

Подадените в екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните години показват, че в областите Хасково и Кърджали се събират най-много жълт кантарион, лайка, шипка, риган, хвойна, градински чай, липа. Пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и съхранение на билки, задължително обявяват дейността си в екоинспекцията и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button