Хасково

Откриха медицинския колеж в Хасково, студентите гледат към чужбина

Откриването на медицинския филиал в ХасковоФилиалът на Тракийския университет в Хасково официално отвори врати днес. Лентата на възобновеното учебно заведение прерязаха министърът на образованието Сергей Игнатов и ректорът Иван Станков.

50 медицински сестри и 30 акушерки ще се обучават в бившия медицински колеж, който затвори врати преди 5 години. Повторното му отваряне се случи благодарение на настояването на хасковските депутати. Фани Христова ми вгорчи живота, докато това стане факт, пошегува се министър Игнатов.

Откриването на медицинския филиал в ХасковоВъв филиала ще се обучават и чуждестранни студенти от Турция, на чиито такси университетът разчита. Българските студенти пък още преди да започнат обучението си вече имат идея да напуснат страната и да прилагат наученото в Германия, Англия и Австрия.

Заради тенденцията медицинските сестри да напускат България доведе то това средната им възраст в българските болници да гони 50-те. Така до няколко години е възможно болниците да останат без такива кадри, признават от професионалните организации. В момента в хасковската болница средната заплата на медицинските сестри е около 350 лева. С добавките рядко стига над 500.

Още по темата вижте във видео репортаж

 Откриването на медицинския филиал в Хасково  Откриването на медицинския филиал в Хасково

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button