Любопитно

Заради топлата зима преброиха по-малко птици в Източните Родопи

2 427 водоплаващи птици от 19 вида са регистрирани на традиционното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици във водоемите по долината на река Арда, Източните Родопи през изминалите почивни дни, съобщават от Фондация „По-диви Родопи“.

„Прави впечатление, че тази година птиците са по-малко – както по отношение на числеността, така и на видовото разнообразие“, казва Христо Христов от екипа на фондацията. За сравнение миналата година по време на преброяването са отбелязани 3 354 водоплаващи птици от 24 вида. По думите на експерта това най-вероятно се дължи на изключително топлата зима. Необичайното време е причина и за това тази година да липсват типични за северната част на Европа видове като тундров и поен лебед.

ПтициКато положителна тенденция през последните няколко години може да се посочи високата и постоянна численост на кафявоглава потапница на бреговете на Студен кладенец. Това е световно застрашен вид, а тази година екипът регистрира над 600 птици. Експертите наблюдаваха и друг интересен вид – големите нирци, които все по-често се наблюдават по долината на Арда.

И тази година най-многобройни се оказаха зеленоглави патици – 934 птици. За поредна година най-много птици са преброени в язовир Студен кладенец – над 1 900 птици от 15 вида.

Изненадващо за екипа тази година не бяха регистрирани къдроглавите пеликани, които вече традиционно зимуват в язовир Студен кладенец. През изминалите години птиците бяха регистрирани в района на Студен кладенец, който досега се очертава като важен водоем за вида.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button