Хасково

С тържествен ритуал отбелязаха 145 години от освобождението на Хасково

145-годишнината от освобождението на Хасково от османско владичество беше отбелязана с тържествен ритуал по поднасянето на венци и цветя на паметника-морена пред църквата „Успение на Пресвета Богородица“.

Камбанен звън огласи Хасково на обяд. В ритуала участваха военно формирование 52 740, духовият оркестър и водещата Наталия Ангелова от студио „Театър“ при Младежкия център. Сред поднеслите цветя беше отец Антоний Енев, който днес навършва 95 години.

„След векове на тъмнина, тегоби и трагедии, Хасково посреща освободителните отряди на ген. Гурко с камбанен звън и шествие, водено от духовниците ни. Посрещат ги тук, в сърцето на Хасково, където, въпреки бесилките, вярата не е угасвала. Мечтая да сме заедно всеки ден, за да покажем, че имаме воля да вървим по един общ път – пътят на Хасково, че имаме памет за миналото и поглед за бъдещето – бъдещето на Хасково, и че всички ние имаме една вяра – вярата в Хасково“, каза в словото си кметът Станислав Дечев.

ПразникПразничната програма продължава от 18:30 часа в Младежкия център, където концерт ще изнесат Женски народен хор „Зора Зорница“, Школа за народно пеене „Зора Зорничка“ към НЧ „Зора-1982“ и фолклорен клуб „Славяни“. Входът е свободен.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ОЧЗ
ОЧЗ
19.01.2023 14:52 14:52

Дъртия алчен каликанзер Кичка още ли не е гушнала букета?

Найк
Найк
19.01.2023 23:04 23:04

Владичество значи?

Back to top button