Любопитно

Строител на Димитровград празнува 100-годишен юбилей

Един от строителите на Димитровград Трифон Видаркински отпразнува 100-годишен юбилей.

Кметът Иво Димов подари на столетника благодарствен адрес, торта във формата на книга и лоза за засаждане, с пожелание да прибира от бъдещата реколта, а на съпругата му баба Мария – роза, която да посади.

Празник„Изключително ми е приятно да поздравя един човек, чието житейско достолепие го е направил жив свидетел на световните катаклизми от миналия век – войните, бурния технически прогрес, политически и обществени промени и с изграждането на един нов град – Димитровград. Подобни хора трябва да бъдат ценени, почитани и уважавани. Иска ми се да взимаме повече от мъдростта на такива хора, за да не повтаряме грешките, а да надграждаме към по-добро“, каза в поздравлението си Иво Димов.

ПразникДядо Трифон е със завидна свежа памет и проявява чувството си за хумор. Съветът му към младите е да водят по-умерен живот, ако искат да са дълголетни. За тържеството на рожденика в село Долно Брястово, община Минерални бани се бяха събрали наследниците му, негови приятели и съселяни. Той беше поздравен от председателя на Общински съвет – Минерални бани Мехмед Лятиф. От Министерството на отбраната връчиха почетен плакет на ветерана от първата и втора фаза на Втората световна война. Поздравителен адрес изпрати областният управител Минко Ангелов.

Трифон Видаркински е роден на 3 Февруари 1923 година в село Борован, област Враца. Завършва основно образование и Земеделско училище в родното си село. От 1940 до 1943 г. работи във фабрика „Регулатор“ – Враца, където завършва и Занаятчийско училище.

През септември 1943 г. постъпва като войник в Първи армейски артилерийски полк в София. Участва в първата и втората фаза на Втората световна война, заедно с двамата си братя Димитър и Спас.

През 1945 г. започва работа като стругар в София, откъдето през 1951 г. е командирован в Димитровград, за да вземе участие при монтажа на машините и пускането им в експлоатация на новостроящия се тогава Химически комбинат. Впоследствие преминава през всички нива в завода и се издига до зам.-директор на Ремонтно механичния завод към Химическия комбинат.

Заради трудовите си успехи бай Трифон получава много награди. Със съпругата си Мария сключват брак през 1953 г., от който имат двама сина. Бай Трифон се радва на четири внука и четири правнука.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
К. Тодорова
К. Тодорова
03.02.2023 15:51 15:51

Бъди жив и здрав!
Благодатни дни и години и занапред!

Нас ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ...
Нас ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ...
03.02.2023 16:19 16:19

Жив и здрав

Back to top button