Регион

Навършват се 11 г. от наводнението в село Бисер

На 6 февруари се навършват 11 години от наводнението в харманлийското село Бисер.

Кметът Валентин Найденов съобщи за Haskovo.info, че сутринта е отслужена панихида. След това са хвърлени цветя в реката.

Сутринта на 6 февруари 2012 година близо 3-метрова вълна залива населеното място. Водата е от язовир „Иваново“, чиято стена не успява да издържи на валежите от последните дни.

В Бисер умират 6 души. Още четирима намират смъртта си в региона същия ден. Съборени са 56 къщи, а над 100 други са повредени и по-късно са съборени. Започват акции за събиране на помощи. Държавата обещава, че ще построи отново съборените къщи. Над 30 семейства получиха нови домове, а за останалите парите не стигнаха.

Разследването за причините за трагедията мина през хасковската, военната, върховната и пловдивската прокуратура. В Харманлийския районен съд започна дело, като единствен обвиняем е тогавашният областен управител на Хасково Ирена Узунова.

Междувременно над 30 са делата, спечелени от пострадалите срещу Община Харманли. Именно общинското ръководство тогава те определят като виновно за последствията, тъй като не били уведомили навреме хората за идващата опасност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button