Хасково

Заради по-сложните избори: РИК – Хасково ще обучава членовете на секциите да попълват протоколите

Преди парламентарните избори на 2 април ще се проведе обучение на членовете на СИК в Хасковска област, съобщи на среща в областната администрация председателят на РИК – Хасково Добромир Якимов.

Членовете на секциите ще бъдат обучавани как да попълват протоколите. Това се прави заради рисковете с предстоящото гласуване, което ще е смесено – с машини и хартиени бюлетини.

Все още ЦИК не е решила дали ще има два протокола или един. Според Якимов ще е по-добре протоколите да са два – един за машинното и втори за гласуването с хартиените бюлетини. По думите на председателя на РИК проблем на изборите е и честата смяна на членове на секции в последния момент.

Илия Велев от Информационно обслужване каза, че сега се детайлизирали техническите решения за ведеонаблюдението на изборите. След това ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител.

ИзбориОбластният управител Минко Ангелов заяви, че все още не е ясно дали общините ще осигуряват достъпа до интернет или това ще е задача на Информационно обслужване.

От полицията и пожарната гарантираха готовност за изборния процес. От ОДМВР – Хасково препоръчаха при предаването на бюлетините и изборните книжа в зала „Дружба“ отново да се влиза с номерца, за да се избегнат големи струпвания на хора.

Директорът на РЗИ – Хасково д-р Станимира Тананова препоръча да се спазва дистанция. Препоръчително още носенето на маски и дезинфекция от страна на членовете на секциите, както и честото проветряване на помещенията.

Минко Ангелов каза, че с връщането на хартиената бюлетина е възможно да има опити за купен и контролиран вот и призова от полицията да бъдат бдителни, а институциите да подават сигнали към органите на реда.

Областният управител изрази надежда за провеждането на честни избори, които да върнат доверието на хората към изборния процес.

Преди вота на 2 април ще бъдат проведени още няколко подобни срещи между институциите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Антимангал
Антимангал
18.02.2023 1:45 1:45

А скапаните мангали, кой ще ги обучи как да гласуват? Въженце ли ще опъват, пръчица ли…

Back to top button