Регион

Започна гласуването за проектите за Водната кула в Димитровград

От днес до 23 февруари димитровградчани могат да гласуват за най-предпочитания от тях проект за Водната кула, съобщават от общината.

Шест са подадените идейни проектни предложения в открития конкурс за студенти и млади архитекти за обновяване и преустройство на Водната кула и прилежащите към нея пространства. На специално създадения за конкурса сайт са качени всички проекти и там може да се гласува.

Конкурсът предвижда проектните предложения да бъдат оценени от жури от водещи специалисти и архитекти в страната, което ще оценява всички представени проекти, съгласно критериите за оригиналност и приложимост на концепцията за предназначение на сградата и околните пространства, естетическите качества на обемно пространственото решение на сградата, интериора и околните пространства, единството и последователност на направените проучвания, концепция и проектно решение и икономическата целесъобразност.

Заданието, което община Димитровград обяви в началото на ноември акцентира върху значението на Водната кула като исторически и архитектурен обект, както и да се подсили ролята и на архитектурно-дизайнерски акцент в градската среда. Желанието на общината е след преустройството сградата да се превърне в туристическа атракция.

Участниците в конкурса имаха свободата да предложат идеи, които да варират от максимално съхраняване и реставриране на съществуващата сграда до по-съществено преустройство, което включва намеса не само в интериора, но и във фасадите и обемното изграждане. Съществени промени по фасадите са допустими при условие, че са обосновано необходими при осигуряване на функционалност на вътрешните пространства. Самоцелна коренна промяна на визията на сградата не е желателна.

Обявяването на резултатите и награждаването ще бъдат на 24 февруари, когато в изложба ще бъдат показани най-добрите проекти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button