Хасково

Започват нови съдебни дела срещу такса смет в Хасково и Димитровград

В Хасковския административен съд в началото на март започват нови дела по жалби против определените размери на таксата за битови отпадъци в общините Хасково и Димитровград.

Както Haskovo.info писа, фирма и физическо лице атакуват решенията на общинския съвет от 16 декември 2022 г., с които служебно ще се прихващат надвнесените суми от такса битови отпадъци за 2020 и 2021 г.

Haskovo.info припомня, че такса смет за тези две години в Хасково беше отменена от съда. Според изчисленията на „Информационно обслужване“ ще трябва да бъдат възстановени 3 373 715 лева. В съда се атакува и таксата за 2022 г.

Между 4 000 и 5 000 жители на община Хасково ще трябва да депозират искане за прихващане на надвнесените суми. Това са хора, които са сменили собствеността си и ще бъдат уведомени от общината, че трябва да подадат заявления. На останалите около 80 000 жители прихващането на парите ще стане автоматично.

Сега обаче жалбоподателите атакуват решенията на местния парламент като незаконосъобразни. Те поискаха и спиране на предварителното изпълнение на решенията, което обаче беше оставено без уважение от съда. Делата по жалбите са насрочени за 1 и 8 март.

В административния съд е постъпила и жалба против решение на Общински съвет – Димитровград от 22 декември миналата година, в частта му, с която е определен размерът на такса смет за 2023 г. за Димитровград и село Бодрово. Делото започва на 1 март.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ЕКС ченге
ЕКС ченге
28.02.2023 16:43 16:43

Такса смет трябва да се взема на човек,не на квадратура…

Back to top button