Любопитно

Асан Хаджипехливанов спечели голямата награда от конкурса „Жената – любима и майка“

Голямата награда на осемнадесетото издание на Националния поетичен конкурс „Жената – любима и майка“ в Свиленград беше присъдена на Асан Хаджипехливанов от Плевен, съобщават от общината.

Журито го удостои с отличието за цикъл стихотворения, посветени на майката. Наградата, парична премия и статуетката на конкурса връчи кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев. Той честити на победителя и на всички отличени, благодари на журито за дългогодишното партньорство и на създателя на конкурса Елена Манолова. „Въпреки трудните години община Свиленград ще продължи 18-годишната вече традиция да провежда и развива този национален конкурс, който ни зарежда с духовност“, каза кметът.

НаградиОстаналите награди в конкурса в различните категории и места връчиха председателят на журито Боян Ангелов, членовете на журито – поетите Боряна Станева и Атанас Звездинов и заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова. Наградният фонд на тазгодишното издание на конкурса е 1 500 лева. Голямата награда от 500 лева и статуетката на конкурса осигурява постоянният спонсор на събитието Елена Манолова.

Награди„Вече 18 години добрите стихове, посветени на жената, идват в Свиленград“, каза в приветствието си председателят на журито и председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Той отбеляза връзката на Свиленград с патриарха на българската литература Иван Вазов – един от създателите на Съюза на българските писатели, който тази година чества 110-годишен юбилей.

НаградиВтора награда журито присъди на Върбан Велчев от Враца, който е най-възрастният участник в конкурса – на завидните 92 години. Отличеното стихотворение е „В небесна люлка“. Третото място е за Ваня Акъллиева от Русе и стихотворението й „Ако можеш, обичай ме“. В тази възрастова група журито определи четири поощрителни награди – за Марина Чанова от Свиленград – една от най-ревностните участници в конкурса, и стихотворението й „Майка и любима“, за Христина Борисова от Севлиево и стихотворението „Есенна“, Миглена Йорданова от София за „Ноктюрно за една сирена“ и за Илияна Каракочева от София и творбата й „Делнично“.

НаградиВъв възрастовата категория до 18 години първо място журито присъди на Тонислава Колева от Свиленград, ученичка в СУ „Д-р Петър Берон“, за нейното стихотворение „Жена“. Второ място зае Теодора Тодорова от Силистра, на 12 години, ученичка в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ за стихотворението „Сред другите жени“. Трето място журито отреди на Петър Димитров от Свиленград, на 15 години, ученик в ПГССИ „Христо Ботев“. Неговото стихотворение е наречено „Жена, дала ми живот“. Също четири са поощрителните награди и в тази възрастова категория. Те са за Елена Георгиева на 13 години от с. Равда, ученичка в СУ „Любен Каравелов“, Несебър. Нейното стихотворение е „Най-красивата жена в света“.

НаградиВтората поощрителна награда е за Петя Малянова от Свиленград. Тя е ученичка в 5 в клас на I ОУ „Иван Вазов“, участвала е със стихотворението „Две думи“. Мария Зелиу получи третата поощрителна награда. Тя също е от Свиленград, на 14 години и е ученичка в VIII клас на ПГССИ „Христо Ботев“. Озаглавила е творбата си „Благодарност и още нещо“. Четвъртата поощрителна награда замина при Стоян Антов от Лом, на 17 г., ученик в СУ „Димитър Маринов“, за стихотворението „Непосветено“.

НаградиПрезидентът на Лайънс клуб „Свилена“ Христина Карчева връчи традиционната награда на клуба за поощряване на талантливите деца на Свиленград. Тази година наградата е за Яница Гачева от 5 б клас, I ОУ „Иван Вазов“.

Церемонията по награждаването, както винаги се състоя във винарска изба в Мезек. Специален гост на тържеството бе композиторът Хайгашод Агасян, който изпълни обичани популярни и свои песни като поздрав към всички гости.

НаградиВ програмата участваха Детска вокална група „Весели звънчета“, Кейси Георгиева и Паула Богданова от Спортен клуб по танци „Златните момичета“, солистите на Хорова школа Свиленград Йоана Георгиева и Радина Къналиева.

Преди да се включат в церемонията по награждаването Боян Ангелов, Атанас Звездинов и Хайгашод Агасян проведоха среща с ученици от свиленградските училища СУ „Д-р Петър Берон“ и ПГССИ „Христо Ботев“ с интереси в областта на музиката и литературата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button