Регион

Обновяват Тракийския пантеон-костница в Маджарово

Предстои основен ремонт на Тракийския пантеон-костница в Маджарово. Инициативата на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково е подкрепена от харманлийското дружество „Бойко Чавдаров“ и Съюза на тракийските дружества в България.

Планирана е подмяна на ламаринения купол на пантеона. Той ще заблести с ново покритие от типа златист титан. Предстои премахване на корозирали елементи от оградната мрежа, почистване и боядисване. Парковото пространство в района също ще бъде облагородено.

Дарители и потомци на тракийски бежанци в Хасково и Харманли ще помогнат за реализиране на родолюбивата идея.

Пантеонът-костница е изграден в памет на избитите край село Ятаджик (днешно Маджарово) бежанци при най-големия погром над българите в Източна Тракия през драматичната 1913 година. По инициатива на местните тракийски дружества през 1928 г. за първи път се организира поклонение на лобното място на повече от две хиляди българи, сред които старци и деца.

През 1948 г. е построен Пантеонът, където са преместени намерените тленни останки на жертвите. На откриването му е присъствал войводата Димитър Маджаров, който връща назад колелото на историята и разказва спомените си на очевидец и пряк участник в трагичните събития от 1913 г.

По-късно край Пантеона е изграден монументът „Тракия без граници“ и параклисът „Св. Петка Българска“.
Всяка есен потомците скланят глава в памет на жертвите. Съборът-възпоминание се организира със съдействието на община Маджарово.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button