Избори 2023 – Предизборни публикации

Живко Янков, ГЕРБ-СДС: Подкрепяме земеделските стопани, те са основните работодатели и дарители в селата

Живко Янков е трети мандат кмет на димитровградското село Черногорово. От 2016 г. е председател на сдружението на кметовете на малките населени места в община Димитровград. Завършил е специалност „Публична администрация“ в УНСС. Кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ-СДС за 29-ти Многомандатен избирателен район – Хасково.

– За втори път сте в листите за народен представител. Кое ви провокира за участие предизборната кампания?

– Ситуацията в държавата. Определено през последните 2 г. Промяната оказа въздействие и върху нас като кметове. Миналата година приехме бюджет през април, тази година още не знаем кога ще стане това. Идват местни избори и в крайна сметка ние сме дали обещания на хората да изпълняваме определени проекти и не знаем дали ще се случат нещата. След 6 месеца трябва да им кажем какво сме изпълнили. А този мандат беше доста труден и сложен. В началото ковид криза, после война и инфлация, а в същото време проблемите на малките населени места си стоят.

– Кои са основните проблеми по селата?

– Липсата на работа, инфраструктурни проблеми. Както е навсякъде. В Черногорово най-належащото е да се смени ВиК мрежата и да се изгради канализация.

– В момента се провеждат протести на земеделските стопани в страната. Основна част от хората по селата са заети в земеделието и животновъдството. Какво е положението в Черногорово?

– Зърнопроизводителите, земеделците и животновъдите са основните работодатели в малките населени места. Те са основните дарители на празници, за църквите, за читалищата и няма как да не застанем зад тях, когато виждаме, че има проблем в сектора.

Още преди една година предупредихме, че ще има проблеми в сектора. Заради тази неадекватна политика гласуваха над 1 млрд. лв. на една държавна компания, която трябваше да попълва държавния резерв, изкупувайки зърно от български производители. Никой не знае къде отидоха тези средства, попълни ли се държавният резерв. В крайна сметка се оказа, че има огромен внос от трети страни, в случая от Украйна, а нашите зърнопроизводители държат зърното и слънчогледа на склад. Само след 2 месеца идва нова жътва, а продукцията, засята с дизел на 4 лв. и тор над 2 000 лв. заради скъпия газ, си стои.

ГЕРБПрез 2016 г. имахме сключен договор с областната служба за Съвети в земеделието и съвместно с тях проведохме поредица от инициативи в малките населени с малки и средни производители. На хората се разясняваше как могат да кандидатстват за европейски средства и субсидии, а през последните две години забравихме за тези инициативи.

Във варианта на ГЕРБ за Плана за възстановяване и устойчивост бяха заложени средства за изграждане на напоителни системи. В нашия регион малки стопани биха могли да кандидатстват за средства за изграждане на напоителни системи. Това обаче беше изкарано от Промяната от Плана за възстановяване и устойчивост, за да намерят място лобистки проекти като прословутият парк за батерии.

Проблем има и с промяната в Закона за горите. Беше вменено на кметовете на малките населени места в срок до 31 март да изготвят предварителен списък на хора, желаещи дърва за огрев. Във всички общини текат кампании за записване за дърва. При мен тази сутрин бяха записани около 500 кубика дърва. В общината населените места са 27, тоест на 1 април се очаква да изпратим до директора на горското стопанство в Хасково заявка за нужда от 13 500 кубика дърва за местното население. Това е пълен абсурд, той няма от къде да ги осигури.

В същото време хората остават с впечатление, че ще получат евтини дърва за огрев и те ще си ги търсят от кметовете, а не от директора на горското стопанство. Досега никога не се е работило така. Първо от горското стопанство маркираха дървесината, след което уведомяваха кмета на съответното населено място с какво количество разполага и на база на това той изготвяше списък. Промяната е неадекватна – слагат каруцата пред коня.

– Вече сме в края на предизборната кампания. Какви са ви впечатленията?

– Прави впечатление вялият интерес. Трябва да подканим хората да бъдат по-активни на изборите. По стара българска традиция като дойдат изборите казват не ни интересува, а като минат изборите изразяват мнение за управлението на държавата.

Нека бъдем по-активни в изборния ден и да гласуваме за стабилността на държавата. Всички сектори имат нужда от стабилност и предвидимост. И ние като кметове на малките населени места имаме нужда, когато кажем, че дадена улица ще се асфалтира или ще се направи детска площадка, да знаем, че това ще бъде подплатено със средства в общинския бюджет и с държавно финансиране и нещата ще се случат.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button