Любопитно

Стенопис в Хасково ще увековечи 200 г. от рождението на Шандор Петьофи

Унгарският културен институт „Лист“ в София показа проекта за стенопис на сградата на Основно училище „Шандор Петьофи“ в Хасково, който е класиран на първо място.

Конкурсът за изготвяне на графити стенопис, за който Haskovo.info писа, беше обявен по повод 200 г. от рождението на световно известния унгарски национален поет и революционер.

Автор на проекта-победител е творческият стрийт екип на Filthy RAGS, който ще пресъздаде своя проект върху външна стена на хасковското училище с площ 97 кв. м. Той е вдъхновен от популярното стихотворение на Петьофи „Любов и свобода“.

Идеята се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ на Унгария.

В България само две училища носят името на великия син на Унгария Шандор Петьофи – хасковското и професионална гимназия в Разград. От учебната 2019/2020 г. ОУ „Шандор Петьофи“, което има 50-годишна история, е със статут на иновативно училище. Всяка година учениците тържествено честват патронния празник.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button