Хасково

Обучават деца в Хасково как да разпознават симптомите на инсулт

Здравнообразователната програма „Бързи герои 112“ започна във всички детски градини и в повечето начални и основни училища в община Хасково.

Тя е насочена към децата на възраст от 6 до 9 години и техните близки. В нея всички ще се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност, съобщават от общината.

Програмата ползва естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички в семейството как да разпознават симптомите на инсулта, за да действат уверено и бързо в случай на спешност. Целта е хората да потърсят медицинска помощ в първите 3 „златни“ часа, като така има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без тежки и ужасяващи последици за пострадалите и техните близки.

ОбучениеИнициативата е на фондация „Сърце до сърце за България“ и община Хасково. Здравното обучение се провежда в рамките на учебната програма на децата от техните учители, по специално изработени за целта учебници. Програмата е разработена от световен екип невролози, психолози и детски преподаватели и по времето на нейната реализация децата, по забавен, лек и интерактивен начин, се запознават с основните симптоми на инсулт и правилната реакция в случай, че някой техен близък попадне в спешна ситуация. Освен всяко дете, неговите родители, баби и дядовци получават животоспасяващи уроци и така чрез всеки малчуган знанията ще се предават на още поне 6 души в обществото.

Обучение„Разпознаването на симптомите на инсулта и бързата реакция помагат на нас като специалисти. Ние може да спасим живота на човек, можем да му помогнем и да го излекуваме, само когато той много бързо, буквално в рамките на 2-3 часа потърси медицинска помощ. Затова е толкова важна тази програма. Тя повишава осведомеността на хората. Дава им жизненоважна информация как правилно да разпознават симптомите на инсулт и бързо да действат“, казва д-р Анна Стоянова, началник на отделение по нервни болести към МБАЛ – Хасково.

В България програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ стартира през 2021 година. До сега в нея са участвали 200 училища и детски градини, над 750 учители са станали посланици на каузата. Обучени са 5 000 деца, а те от своя страна са предали реално знания на над 30 000 възрастни.

Новият образователен проект в Хасково е с цел обучение, превенция и спасяване на човешки живот. След приключването на програмата в общината ще има обучени над 1 200 „бързи герои“, които ще знаят как да се погрижат за своите любими баби, дядовци, родители, близки, в случай на проява на симптом на инсулт при някой близък човек. Така жизненоважните знания и умения за спасяване от инсулт ще стигнат до над 7 000 възрастни хора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button