Хасково

С 3.4 млн. лв. ремонтират читалище „Заря“

Обществена поръчка за частичен ремонт на външното стълбище и реконструкция на покрив на читалище „Заря“ в Хасково обявиха от общината.

Най-старото читалище в хасковския регион през тази година празнува 165 години от създаването си. Сградата на най-голямото читалище е триетажна с два подземни етажа и частичен таван. Тя е монолитна със стоманобетонова носеща конструкция и тухлени външни и вътрешни преградни зидове. Ремонтът ще обхване цялата сграда, инсталациите, покривът, голямата зала и по-малките кабинети и зали за изкуства, библиотеката, административните помещения и санитарните възли.

На западната част на сградата е разположено парадно външно стълбище, съществуваща рампа за достъп, колонада с главен вход и централно фоайе, два спомагателни входа и стълбища, включително асансьор за достъп. В тази част от ремонтните работи са предвидени реконструкция на парадно стълбище, състояща се в демонтаж на гранитни стъпала, съхранението им, изпълнение на нова стоманобетонова конструкция и монтаж на стъпалата обратно на мястото им.

Ще се ремонтират изцяло фоайето и помещенията на този етаж, в това число и системите за отопление. При ремонта в голямата зала ще се демонтират съществуващите столове и ще се доставят и монтират нови тип „театрални“. При монтажа им се предвижда оформяне на допълнителна средна пътека за достъп на посетители с цел осигуряване на необходимите параметри за евакуация. За сцената се предвижда циклене и лакиране на съществуващото дюшеме.

Покривът на сградата също ще бъде ремонтиран. Ще се подмени дървената покривна конструкция и покритието от дъсчена обшивка, хидроизолация и лт – ламарина. Ще се доставят и монтират нови улуци, казанчета и водосточни тръби. На южния скат на покрива се предвижда да се доставят и монтират фотоволтаични панели за собствени нужди.

В цялата сграда ще се направи вътрешно кабелно ел. захранване, ел. табла, соларна централа за производство на електрическа енергия с мощност 60kW за собствена консумация. Ще се изпълни заземителна и мълниеотводна инсталации, както и ел. захранване и ел. табло на котелно.

Ще се направи частична подмяна на отоплителната инсталация на читалището. Предвижда се изпълнение на централна водно-помпена отоплителна инсталация, включваща въздушно охлаждаем термо-помпен агрегат чилър тип вода – въздух с комплект хидравличен модул. Захранването на термо-помпения агрегат ще се осигурява от монтираната на покрива фотоволтаична централа. Ще се изгради пожароизвестителна инсталация.

Срокът за изпълнение на проекта е до 510 календарни дни от датата на откриване на строителната площадка. Максималната стойност на обществената поръчка не може да надвишава 3 451 539 лв. без ДДС, а оферти се подават до 18 май.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
каква е тази сума
каква е тази сума
28.04.2023 8:48 8:48

Дайте разчет точно за какво ще се похарчат тези 3 400 000 лв. Товае сума достатъчна да се построи нещо подобно а не да се ремонтира частично.
Проектанта да не е взел половината пари ;)

Анонимен
Анонимен
28.04.2023 13:31 13:31

Браво на кмета, хубава проектна идея.
Дано го направят както трябва, и от вън да го изолират и боядисат. Ако ремонтират и алеята от вън и оправят пейките , за тея пари 💵 значи, не са крали много 😃

Back to top button