Любопитно

Мина Карагьозова с наградата „Александър Паскалев“, отличиха лауреатите на „Южна пролет“

Поетесата Мина Карагьозова получи наградата за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и развитието на културата „Александър Паскалев“ на община Хасково. Тя й беше връчена от кмета Станислав Дечев на церемонията по награждаването на лауреатите на „Южна пролет“ в театъра.

Карагьозова каза, че е изключително щастлива и благодарна, защото усилията й са оценени. Тя е родена в Хасково. Завършила е Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ със специалности „Руска филология“ и „Английски език и литература“. Работила е 37 г. като учител.

Мина Карагьозова е поет, белетрист, публицист, преводач. Публикувала е 7 книги, от които 4 с поезия, една с литературно критически анализи и публицистика, една с разкази и есета и една с кратки весели разкази. Стиховете й са преведени на сръбски, руски, полски, украински, арменски, турски, английски, португалски, испански и италиански езици. Като автор и редактор е участвала в многобройни антологии и периодични печатни издания. Носител е на 12 национални и 8 международни награди.

Награди
Мина Карагьозова

Член е на Съюза на българските писатели, Славянската литературна и артистична академия, Движението „Световни поети“ с център Сантяго, Чили, Международната академия на писателите с център Рига.

Председателят на журито на националния конкурс за дебютна литература акад. Владимир Зарев връчи лауреатските звания и бронзов „Пегас“ на най-добрите автори в отделните жанрове. В жанра Проза е отличен Бюрхан Керим за книгата „Лавандуловото момче“. В жанра Поезия победител е Велимир Макавеев за стихосбирката „Сънища в градината“. Наградата за Литературна критика получава Мария Русева за книгата „Поетика на пътя в българската литература от 20-те и 30-те години на XX век“. За Детска литература е отличена Анжелина Бъчварова с книгата „Писмо от тамагочи“. В жанра Драматургия не се присъждат награди.

НаградиЗаместник-кметът Мария Вълчева връчи съпътстващи награди за проза и поезия. Отличени са Димана Симеонова за книгата „Делфийската рокля“, Валентин Калинов за книгата „Всички последни неща“, Йоана Стоянова за стихосбирката „Флуидни ядра“, Ивона Иванова за стихосбирката „Асистолия“ и Ралица Райкова за стихосбирката „Фигури от сол“.

В програмата се представиха певиците Десислава Александрова и Дария Христова от школата по народно и поп пеене „До минор“ при хасковското читалище „Тракия 2008“ с музикален ръководител Даниел Ленков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button