Любопитно

Фестивал в Скобелево възпя борбите за свободна България

Певческата формация „Тракийска дъга“ при хасковското читалище „Тракия 2008“ с диригент Даниел Ленков бе отличена със сребърен медал на днешния регионален фестивал „Турското робство и борбата за Освобождение в българските народни песни“ в село Скобелево. Той бе организиран за четвърти път от местното читалище „Искрица 1901“.

Приветствие към любителите на фолклора отправи кметът на Скобелево Емил Маринов. Фестивалът събра състави и певци от региона, най-възрастната сред които бе 90-годишната Калинка Георгиева от село Длъгнево. На площада пред кметството екнаха „Ясен месец веч изгрява“, „Еничари ходят, мамо“, песни за Капитан Петко войвода и Делю хайдутин и други образци на музикалното и словесно народно творчество.

Представиха се формации и индивидуални изпълнители от Добрич, Воден, Върбица, Горски извор, Димитровград, Меричлери, Хасково,Узунджово, Сусам, Въгларово и други селища в Хасковска и Старозагорска област. Жури с председател популярният тракийски певец Тодор Кожухаров оценяваше изпълненията на певците и музикантите.

ФолклорПроявата, в която участваха и много гласовити деца, бе посветена на 147 години от Априлското въстание, 145 години от Освобождението на България от петвековното робство, 150 години от обесването на Васил Левски.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button