Любопитно

„Хасково в спомените“ разказва за героите във военно и в мирно време

Фотоизложбата „Хасково в спомените“ е подредена под старата часовникова кула в центъра на града за Деня на храбростта – 6 май.

На безценните фотографии са запечатани войнишките клетви, паметниците-символи на войнската слава на Хасково, герои във военно и в мирно време.

Експозицията „Хасково в спомените“ представя уникални снимки от миналото на града. Снимките са предоставени от колекционера Иса Агушев. Те са от фонда на Държавен архив – Хасково и Регионален исторически музей – Хасково.

ИзложбаИдеята за фотоизложбата със спомени от Хасково е на кмета Станислав Дечев и на колекционера на снимки от миналото ни Иса Агушев. „Искрено благодаря на Иса Агушев за това, че търси и съхранява спомените за Хасково. Както и за това, че обеща това да е първата, но е и последната изложба „Хасково в спомените“, каза при откриването на експозицията заместник-кметът Динко Тенев.

ИзложбаОбработката на архивните снимки и възраждането им за нов живот са дело на фотографа Славян Костов. Той разказа, че има обгорели фотографии, които навремето са извадени в последния момент от огъня. Уникалните фотоси от миналия век са запечатали ключови моменти от историята на града. Агушев има в колекцията си над 4 000 стари снимки. Голяма част от тях са на фотографа Христо Ханев, който е заснел значимите събития в Хасково между 1930 и 1950 г. Григор Пасков пък е автор на пощенските картички.

Фотографската изложба е посветена на Деня на храбростта и празник на Българската армия, на 78 години от края на Втората световна война и на 9 май – Ден на Европа. Тя ще остане през следващите 10 дни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button