Хасково

3 003 именици празнуват на Гергьовден в община Хасково

Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец.

Той е мъченик за християнската вяра. Загинал е през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан. Обявен е за официален празник в България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като празник на овчаря.

Имен ден празнуват Георги, Генчо, Гергана, Гинка, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия и производните им имена. Имениците в община Хасково са 3 003, като само в града са 2 595. Храмов празник има хасковската църква „Св. Георги“.

Тържествен ритуал на площад „Свобода“ организират от община Хасково и Военно формирование 52 740. От 11 часа на паметника на Незнайния войн ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на всички български войни, отдали живота си за България.

Празникът ще продължи с концерт на оркестър „Колорит“ с ръководител Милен Димитров и вокалистките Надка Димитрова и Марияна Димитрова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георги Стамов
Георги Стамов
07.05.2023 18:27 18:27

Догодина ще са под 3.000 души – измиращите Георгевци са повече от раждащите се. Освен това, много Георгевци ще се изселят. Просто факт.

Back to top button