Регион

Международна научна библиотечна конференция започна в Димитровград

Международна научна конференция „Мястото, ролята и значението на библиотеките в развитието на обществото“ се провежда днес и утре в Димитровград, съобщават от общината.

Във форума участват представители на пет държави, между които Финландия, Хърватска, Сърбия, Македония и България. В програмата, в която ще бъдат представени над двадесет доклада и презентации се обсъждат теми като дигитализацията, устойчивото развитие и обществената роля на библиотечните институции.

Форумът е посветен на 70-годишнината на градската библиотека „Пеньо Пенев“. Конференцията е под патронажа на кмета на община Димитровград Иво Димов и в рамките на XVII Национална библиотечна седмица „Устойчиви библиотеки за устойчиво развитие“.

БиблиотекаФорумът откриха заместник-кметът Яшо Минков, който пожела успех на участниците и дванайсетокласникът от ПМГ „Иван Вазов“ Теодор Казаков. В Деня на ученическото самоуправление днес той заема поста на заместник-кмет. Теодор приветства чуждите гости на английски език за добре дошли и продължи на български към участниците с думите: „И нека да се знае, че който чете – търси! И ще намери! А кое е най-важното, което ще намери? Истината, която ще го направи свободен!“.

БиблиотекаПриветствия към работата на конференцията поднесоха председателят на Българската библиотечно-информационна асоциация доц. Анета Дончева, която бе категорична, че димитровградската библиотека е една от водещите градски библиотеки в страната с впечатляваща и активна дейност, както и изпълнителният директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“ Спаска Тарандова. Тя поздрави екипа на ГБ „Пеньо Пенев“ и подчерта, че успешно се справя с новите предизвикателства.

БиблиотекаПървият доклад на тема „Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград: 70 години близо до хората“, представи директорът на библиотеката Валентина Терзиева. Свои доклади по актуални теми и проблеми, свързани с библиотечната дейност представят: Мариане Линдблад, директор на библиотеката в Порнайнен, Финландия, Aлбена Милев от Народна библиотека „Детко Петров“ – Димитровград, Сърбия, Сузана Помпер, директор на библиотеката в Кутина, Хърватия, доц. Анета Дончева, председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“, доц. Юлия Савова и доц. Евгения Русинова от УниБИТ, Веселина Георгиева от Централна библиотека на БАН, докторант в УниБИТ, Светомира Вачева от Регионална Библиотека „Партений Павлович“ – Силистра, докторант в УниБИТ, Анна Щилянова – директор на РБ „Христо Смирненски“ – Хасково, както и представители на библиотеките в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Ловеч, Силистра, Симеоновград, Пещера и Асеновград.

Библиотека

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button