Хасково

Обещаха пари за хасковските гробници след въпрос и в парламента

От Министерството на културата обещаха да осигурят финансиране за ремонт на Александровската гробница и проучването на тази край село Текето.

Въпросът е повдигнала като част от парламентарния контрол хасковският депутат от „БСП за България“ Смиляна Нитова.

Нитова представя информацията от пресконференцията на археолога доц. д-р Георги Нихризов до служебния министър на културата Найден Тодоров.

Гробницата е с редки стенописи, каквито се срещат само на две други места по нашите земи, а именно в Казанлъшката и Александровската гробници. За проучването й обаче са необходими средства и тъй като държавата не отпуска такива, в Хасково беше обявена благотворителна кампания за събиране на пари за проучването на уникалното откритие.

На първия етап са необходими 25 000 лв. само за започване на геофизични проучвания, а после това следват археологически разкопки, консервация и социализация на обекта. Към момента от кампанията са събрани около 20 000 лв.

Смиляна Нитова„Предвижда ли Министерството на културата отпускането на средства за проучването на новооткритата гробница“, пита Нитова.

Депутатката е получила уверение, че Министерството на културата ще отпусне съответните финансови средства за опазването на уникалната гробница край село Александрово, както и ще се постарае сумата, за която е кандидатствано за новооткритата гробница край село Текето, да бъде получена от доц. д-р Нехризов.

Смиляна Нитова има още 4 въпроса към служебното правителство. Тя пита министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев дали е достатъчен наличният личен състав за ефективната охрана на българо-турската граница предвид миграционния натиск.

„Действително има засилен мигрантски натиск, като от началото на годината той е с над 35% по-висок спрямо миналата, която беше рекордна с над 168 000 опита да се проникне нелегално в страната“, е отговорил Демерджиев. Той допълва, че всички възможни сили и ресурси на МВР и МО са изпратени на границата.

Кампания събира средства за спасяването на тракийска гробница край Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
John
John
15.05.2023 16:13 16:13

оправете гробниците, че да има къде да положим бсп!

Анонимен
Анонимен
23.05.2023 19:56 19:56

Обещаното не е като даденото

Back to top button