Хасково

Започна борбата срещу комари и гризачи в Хасково

Започна борбата срещу ларвите на комари в Хасково, съобщават от общината.

Използва се препаратът „Димилин 2 ТБ“. Обработени са заблатени територии – малки водоеми и напоителни съоръжения, намиращи се в покрайнините на града, 12 безоточни микроязовира и два основни напоителни канала, преминаващи през вилна зона „Кенана“ и северно от жп гара Хасково.

„Димилин 2 ТБ“ са водоразтворими таблетки за унищожаване на ларвите на насекомите. Препаратът не окозва влияние на възрастните организми. Това вещество не застрашава пчелите и пчелните семейства от отравяне и е напълно безвредно за земноводни и риби.

След приключване на ларвицидната обработка, предстоят и периодични пръскания срещу възрастни форми на комарите и други насекоми. Там се употребяват биоцидни препарати, включени в списъка с разрешените за употреба в България. Периодът на действие на тези препарати е 24 часа.

При настъпване на подходящо време и планиране на тези дейности от общината ще уведомят своевременно пчеларите, за да ограничат пчелите от паша.

Успоредно с дейностите по дезинсекция се извършва и дератизация срещу гризачи в каналната мрежа на Хасково. Около 2 300 шахти в града вече са обработени. Прилагането на препаратите се извършва от лицензирана фирма. Контролът ще се осъществява от отдел „Екология“ в община Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анна
Анна
15.05.2023 13:19 13:19

Пак не сте видели прогнозата за валежи през седмицата. Няма да има файда от препаратите.

Back to top button