Регион

Съдът: Арестът на журналиста Иван Атанасов е незаконен

Районен съд – Харманли отмени заповедта за задържане на журналиста Иван Атанасов от 14 март тази година.

Haskovo.info припомня, че издателят на сайта „Сакар нюз“ беше арестуван при акция на ГДБОП и полицията срещу иманярството. В офиса и дома му бяха открити предмети, за които се предполага, че са културни ценности. При акцията беше арестуван още един жител на Харманли.

Атанасов коментира тогава, че иззетите предмети са част от лична колекция, която не е била укривана, а те са били изложени в офиса му. Става въпрос за монети и предмети, които нямат голяма стойност и са събирани през годините назад.

Той свързва ареста си с работата си от последните месеци, когато е публикувал критични материали, свързани с работата на различни институции и местна власт.

Още тогава адвокатът му беше категоричен, че липсват основания за 24-часовото задържане под стража, тъй като той е с чисто съдебно минало и е съдействал на органите на реда.

Според съда заповедта не съдържа ясни фактически основания за издаването й. Единственото посочено основание било, че Атанасов държи археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

За магистратите това описание не е достатъчно ясно и не позволява на задържания да научи към момента на ареста причините за ограничаване на свободата му и да организира защитата си. Нямало и описание на факти и обстоятелства, въз основа на които би могъл да се направи извод за подозрение за съпричастност на лицето към престъпление.

Съдиите посочват, че нито Закона за МВР, нито Конституцията или международните правни актове дават право на органите на реда да задържат принудително всяко лице, което им се струва съмнително и за което няма конкретни факти за съпричастност към престъпно деяние.

Според районния съд заповедта е постановена при съществени нарушения на административно производствените правила и е незаконосъобразна, като я отменя.

Задържан в акция на ГДБОП журналист: Арестуваха ме преди да разследвам сигнал за купуване на гласове

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button