Любопитно

Хасковлия с националната награда „Пазител на традициите“

Георги АндреевГлавният диригент на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и композитор Георги Андреев бе удостоен с  наградата „Пазител на традициите“ за 2011 г. Тя му бе връчена от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите на официална церемония в София под наслова „Всеки българин носи в сърцето си завета на поколенията“.

Роденият в Хасково именит музикант взе отличието в раздел „Фолклор„, останалите категории са „Занаяти“,  „Изобразително изкуство“ и „Кулинария“.

Андреев, който е завършил композиция при проф. Александър Текелиев, е автор е на творби за камерен оркестър, клавирни пиеси. Над 400 са аранжиментите му на български традиционни песни и инструментални мелодии.

Според авторитетни специалисти той успешно прокарва творчеството си мост между класическата и фолклорната традиция. През 2001 г. получава награда на името на маестро Димитър Вълчев за музиката към спектакъла на Нешка Робева „Между два свята“. Носител е на  отличието на Съюза на българските композитори „Златно петолиние“, на приза на Класик ФМ радио „Златно перо“ за музика към спектакъла „Легендата“ на Лили Игнатова и други награди.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Маргарита Матева
Маргарита Матева
24.11.2011 21:41 21:41

Талантлив и оригинален творец, с когото трябва да се гордеем, а малко негови съграждани знаят за успехите му.

Back to top button