Хасково

Заради баловете: полицията с извънредни мерки за движение на Кенана

Полицията предприема извънредни мерки, свързани с организацията на движението в района на хасковския парк „Кенана“ във връзка с провеждането на абитуриентските балове, съобщават от областната дирекция на МВР. Баловете на Кенана започват от 20 май.

На отбивката за двата хотелски комплекса ще има полицейски автопатрул, който ще пропуска коли само със зрелостници. Придружаващите ги автомобили няма да се допускат и трябва да бъдат паркирани на подходящи места без да затрудняват движението.

След като придвижат младежите до увеселителните заведения, автомобилите трябва да напуснат района в посока улица „Стара планина“. Пътните полицаи няма да допуснат паркиране на коли по „Стара планина“ и пред входа на парк „Кенана“.

Поради очакваното голямо струпване на хора ще бъде осигурен транспортен коридор в случай на необходимост от придвижване на линейка или пожарна, по който ще бъде забранено преминаването на коли и пешеходци.

Проверени са увеселителните заведения, маршрутите на придвижване и движението в районите на училищата. Полицаите ще следят за недопускане на пътни инциденти и употреба на алкохол от страна на водачите.

Въпреки мерките, всяка година се случват по-леки или по-сериозни инциденти, свързани с младежката самонадеяност, неумението за справяне с конфликтни ситуации или загуба на самоконтрол, вследствие на изпития алкохол, посочват от полицията.

Пътните полицаи призовават младите хора да се съобразят с няколко правила за безопасност:

Внимателно преценете възможностите си, когато употребявате алкохол. Трудно е да контролирате личното си поведение, когато сте пили и можете да направите неща, за които после ще съжалявате или ще оставят неприятно последно впечатление у приятелите, с които се разделяте. Освен това, при прекомерната употреба на алкохол, рискувате да станете некрасива или смешна гледка в очите на околните.

Опасни инциденти стават и когато абитуриентите тръгват да се придвижват с автомобили на приятели. Неприятно би било да свързвате абитуриентската си вечер с травма или по-тежко увреждане. При никакви обстоятелства не се съгласявайте да ви вози човек, за когото предполагате, че е употребил алкохол или е неправоспособен. Вие също не шофирайте в нощта на бала. Дори и да не сте употребили алкохол, празничната еуфория ще отслаби контрола ви и може да ви провокира към движение с висока скорост и рискови маневри. По-добре ползвайте такси. Не се качвайте в автомобил с повече хора от определения брой места. Напомняме, че возенето на предния капак и надвесването през прозорци и люкове на автомобила е извънредно опасно и ще бъде строго санкционирано от пътните полицаи.

Отговорността на родителите и близките също е голяма. Съветът ни към тях е да не предоставят личния си автомобил на своите пораснали деца – абитуриенти. Дори да са правоспособни те са в особено емоционално състояние и могат да допуснат грешки. Предвидете, че те могат да вземат автомобила и без ваше знание и съгласие. Затова при тръгване на абитуриента от дома, проверете дали ключовете на автомобила – основни и резервни, са налице.

Най-разумно би било да осигурите трезвен водач, който да осъществява придвижването на младежите в празничната нощ. Настоявайте вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях. При необходимост да предотвратите рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред, не се колебайте да звъните на полицията – на тел. 112.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button